Роботът София поиска да има дете и семейство

Според нея семейството е нещо \"наистина важно\"

Роботът София поиска да има дете и семейство
София е първият в света робот, получил гражданство, а сега вече казва, че иска да има дете и изтъква, че семейството е „нещо наистина важно“, предава BBC. Думите идват месец, след като хуманоидът стана поданик на Саудитска Арабия. 

Важно е да се отбележи, че София не е предварително програмирана да отговаря по един или друг начин. Вместо това в нея са внедрени системи за машинно обучение, благодарение на които е способна да разчита човешкото изражение, да реагира и "разсъждава". 

Роботът, който нашумя преди време с видео, в което казва, че ще погуби човешкия род, е разработен от хонконгската фирма Hanson Robotics. Според някои тогавашната ѝ реакция е израз на развито чувство за хумор, докато други намират повод за нескрито притеснение.   

Мозъкът на София функционира посредством обикновена Wi-Fi връзка, като е зареден с дълъг списък от думи. Някои от способностите ѝ са наистина впечатляващи, но тя все още няма съзнание. Създателят ѝ, Дейвид Хенсън, очаква това да се случи в рамките на няколко години. 

„Понятието семейство е наистина важно нещо“, коментира в интервю София. Тя обяснява, че би било добре „хората да намират същите емоции и взаимоотношения, които наричат „семейство“, и извън кръвната си група“. 

Всеки би бил много щастлив, ако намери любящо семейство, смята София, според която всеки заслужава да му се случи това – и роботите, и хората. 

На въпроса как ще нарече дъщеря си тя отвръща кратко: „София“. 


Повече от жените в Саудитска Арабия

Когато Софиа получи гражданство в Саудитска Арабия, мнозина побързаха да обърнат внимание, че тя има повече права от жените в страната.

Държавата е една от най-репресивните в света към нежния пол. Едва миналия месец например властите отмениха забраната жени да шофират автомобили. 

Връщайки се на темата за София, впечатление прави, че тя се обърна на английски език без обичайните за общността там забрадка, було и абая, които жените в Саудитска Арабия са длъжни да носят на публични места. 

Жените там също така са длъжни да се придвижват навън с мъж за придружител. Това обикновено е член на семейството, който освен че я придружава, има правото да действа вместо нея.  

След първата поява на София в Саудитска Арабия потребител в Twitter възкликна: „София няма придружител, не носи абая и не се покрива – как така?“. Постът му постави любопитни въпроси за статута на жените и роботите. 
Коментари: 0