Роботите в света вече са над 2 милиона

Броят им расте с невероятни темпове

Роботите в света вече са над 2 милиона

Снимка: Pixabay

1168 ~ 1 мин. четене
През последните години броят на роботите в световен мащаб нараства с изненадващи темпове. Към днешна машините вече са над 2 милиона, като прогнозите са до 2020 г. броят им да достигне 3 милиона ако продължава да расте с този темп. 

Най-много роботи има в Южна Корея, Сингапур и Япония. В Южна Корея, например, на 10 000 работника се падат по 531 робота. В Европа най-много роботи има в Германия. Средната гъстота на роботи в света е 69 робота на 10 000 души, а в Германия този показател е 300, съобщава Нова тв.

Данните показват, че основната част от планетата на роботите е скрита в индустрията. Машините нямат впечатляващ външен вид, но сглобяват коли, подреждат товари, извършват прецизни измервания и други операции. 

Най-много роботи населяват Азия, където в момента има над 1,1 млн. машини. Очаква се този тренд да се запази и в близките години.

Технологиите позволяват все по-голямо усъвършенстване в работата на роботите. NASA разработва хуманоидът Vakyrie, който тежи 130 кг и ще стъпи на Марс много преди хората. Той може да оцелява там, където човекът не може. Роботът Cassie е бъдещият перфектен помощник на спасителите при бедствия. Машината е изключително добра в движенията. 
Подкрепи Economic.bg