Румъния изпреварва България по интернет покритие

Страната ни се нарежда на 31-о място в тазгодишния индекс The Economist Intelligence Unit 2020

Румъния изпреварва България по интернет покритие

Снимка: Unsplash

2642 ~ 2 мин. четене
Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова
Съседна Румъния изпреварва България по покритие на интернет в тазгодишния индекс The Economist Intelligence Unit (EIU). 

България често е давана за пример за добрата си интернет връзка и особено за високите скорости при преноса на данни в 4G мрежи. По отношение на цялостното покритие в страната обаче има какво да се желае. 

EIU 2020 подрежда държавата на 31-о място в света, от 99 влезли в изследването. За сравнение Румъния е на 20-о място. 

Индексът отразява интернет покритието в дадена страна, изхождайки от показателите в четири основни категории: 

Наличност – категорията изследва качеството и обхвата на наличната инфраструктура и нивата на използване на интернет. Тук България е на 23 място, а Румъния – на 12-то. 

Достъпност – категорията изследва цената за достъп до интернет спрямо доходите на населението и нивото на конкуренция на интернет пазара. Тук България е на 49 място, Румъния – 16-о.

Релевантност – категорията разглежда наличието на съдържание на местния език и степента на неговата релевантност. България е на 4-о място. 

Подготвеност – категорията разглежда качеството и способността на достъп до интернет, в това число уменията, културното приемане и подкрепящите политики. България е на 30-о място. Силното представяне по показателя Релевантност, където е на четвърто място в световен мащаб, е сферата, в която България превъзхожда повечето страни от Европейския съюз, пишат анализаторите, разработили EIU. 

Те обръщат внимание на изоставането по отношение на ценовата достъпност, където страната ни е на 49-о място в света и последна в ЕС. Обяснението е свързано с разходите за смартфони и предплатени мобилни данни, които са по-високи в дялово отношение спрямо месечния доход в сравнение с всички останали европейски държави в индекса. 

Топ 10 


Коментари: 0