Румъния налага задължителна ваксинация на децата от 2019 г.

До 2300 евро ще бъде глобата за онези, които откажат да се информират за рисковете при отказ от ваксиниране на децата си

Румъния налага задължителна ваксинация на децата от 2019 г.
Румъния ще въведе задължителна ваксинация на децата с нов закон за имунизациите. Той ще влезе в сила от 2019 година. 

Предвидени са и наказания при неизпълнение. До 2300 евро ще бъде глобата за онези, които откажат да се информират за рисковете при отказ от ваксиниране на децата си, съобщи БНТ.

Причина за строгата мярка е избухналата епидемия от морбили в Румъния. От февруари 2016 г. досега са регистрирани повече от 8200 случая на дребна шарка сред деца и възрастни.

Изчисленията на здравните власти показват, че в момента на незабавна имунизация подлежат повече от 170 000 деца в страната. В опит да се справи с проблема румънският министър на здравеопазването уволни регионалните здравни инспектори в местата с ниска степен на ваксинация и обеща закон за ваксините, който вече е факт.

На глоби подлежат здравните инспектори, а лекарите, които не ваксинират малките си пациенти и не инфромират коректно родителите за страничните ефекти от използваните препарати, дори могат да изгубят практиката си. Правилата за ваксинация се затягат в цяла Европа, където отказът от имунизации повиши значително заболеваемостта от морбили, варицела и заушка, сочат данните на европейски център за превенция и контрол на болестите.

Припомняме, че в България, според имунизационния календар от 13-я месец децата се имунизират с комбинирана ваксина срещу морбили, рубеола и паротит. Още с раждането се слагат ваксини срещу туберкулоза и хепатит Б, дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит и др.

Коментари: 0