С 10% са ощетени българските пенсионери заради коефициент от първия стълб

Лошата демографска ситуация в страната също е сред предпоставките за проблеми в пенсионната ни система

С 10% са ощетени българските пенсионери заради коефициент от първия стълб
1440 ~ 2 мин. четене
Коефициентът на понижение на пенсията от първия стълб на родените след началото на 1960 г. в България е несправедлив и рестриктивен за икономиката на страната. Освен това при настоящото изчисляване въпросният коефициент ощетява с 10% пенсионерите и пречи за развитието на капиталовия пазар у нас. Около това се обединиха участниците в международната конференция „Многостълбовите пенсионни системи в Европа - ползи и бъдеще“, организирана от Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване.

„Лошата демографска конюнктура – застаряващото население и емиграцията през последните години са сред предпоставките за сериозния дефицит в първия стълб на пенсионната ни система. По данни на НСИ и Министерство на финансите в момента в България съотношението на заетите в частния сектор към това на заетите в бюджетния сектор и пенсионерите е 1.9 души към 2.6 души. По този показател страната ни е в дъното на класацията не само в ЕС”, каза председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

Като решение на този проблем той посочи развитието на втория (капиталов) стълб и по-добро регулиране на фазата на изплащане на пенсиите от този стълб. Според Велев също така са необходими мерки за насърчаване и привличане на повече осигурителни вноски в капиталовия стълб.

Председателят на АИКБ коментира още, че в държавите с най-добри пенсионни системи пенсионните фондове притежават и управляват активи, чиято стойност е над 60% от брутния вътрешен продукт на съответната страната, докато у нас тези активи са 12% от БВП. Освен това съотношението между финансирането на проекти от капиталовия пазар и банковото кредитиране е два пъти по неблагоприятно в ЕС, отколкото в САЩ, а България е на дъното на класацията в ЕС.

Според бившия управител на Националния осигурителен институт (НОИ) проф. Йордан Христосков спешно трябва да се предприемат мерки за промяна в българската пенсионна система. Сред тях са незабавно отменяне на възможността за прехвърляне на средства от втория към първия стълб, увеличаване на вноските във втория стълб от 5% на 10%, даже и с цената на намаляване на вноските в първия стълб или данъка върху доходите.

Като пречки за развитие и постигане на нужното доверие в пенсионната система у нас Христина Митрева посочи често променящото се трудово и пенсионно законодателство и недостатъчната информираност на обществото за пенсионните схеми.

Според участниците в международния форум тристълбовият модел е изключително удачен и дава възможност за различни форми на взаимодействие, които да осигурят достойни и сигурни пенсии. Те бяха категорични обаче, че не бива трите стълба да се противопоставят, а да се разглеждат като взаимодопълващи се части на едно цяло.

По време на конференцията бяха обсъдени още развитието на пенсионната политика на национално и европейско ниво, ползите от многостълбовата пенсионна система, която беше определена като безалтернативна  в момента, както и необходимостта от значителното увеличаване на спестяванията в допълнителното пенсионно осигуряване. Участие в събитието взеха министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, председателят на Комисията труда, социалната и демографската политика Хасан Адемов, председателят на НОИ Ивайло Иванов, председателят на КФН Бойко Атанасов, председателят на Pensions Europe Янвилем Боума, представители на пенсионноосигурителни дружества от България и ЕС, работодателски организации, синдикати и неправителствени организации.
Коментари: 0