С „космическа ракета“ от дронове Русия отбеляза първия човек в космоса

На тази дата се чества годишнината от първия полет на човек в космоса

С „космическа ракета“ от дронове Русия отбеляза първия човек в космоса
1 Видео

Снимка: БТА

Автор: Economic.bg

Диамантеният юбилей на историческия космически полет на Юрий Гагарин бе белязан от празнични събития в Русия вчера, 12 април. Стотици дронове бяха изстреляни в нощното небе в град Велики Новгород, за да отбележат 60-годишнината от пътуването на космонавта.

На 12 април 1961 г. 27-годишният тогава Гагарин тръгва на 108-минутна обиколка в орбитата около Земята, ставайки първият човек полетял в космоса. Шестдесет години по-късно неговото постижение, което остава източник на национална гордост, все още се отбелязва от руснаци от всички възрасти и социални слоеве.

В памет на това грандиозно събитие близо до стените на Новгородския Кремъл се проведе уникално безпилотно светлинно шоу. Събитието беше организирано от петербургската компания "Геоскан", която се занимава с производството на безпилотни летателни апарати. 500 дрона изобразиха първия изкуствен спътник на Земята в космоса "Спутник-1" и станция "Мир".

Жителите на Санкт Петербург имаха възможност да станат свидетели на космическо тематично лазерно светлинно шоу, прожектирано на известния Дворцов мост в града.

Коментари: 0