САЩ планират да опростят $100 млрд. студентски дългове

Над 44 милиона американци се възползваха от правителствените облекчения

САЩ планират да опростят $100 млрд. студентски дългове

Снимка: Pixabay

668 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Действията на федералното правителството за облекчаване на плащанията на американските студенти в следствие на пандемията ще доведат до приблизително 100 милиарда долара опрощаване на студентски заеми между март 2020 г. и септември 2021 г., сочат данни на Министерството на образованието (ED), предава Yahoo Finance.

Законът за помощ и икономическа сигурност (CARES), приет през март 2020 г., спира дължимите лихви, свързани с федерално обезпечен студентски дълг, засягащ над 44 млн. кредитополучатели. Администрацията на Доналд Тръмп и след това на Джо Байдън удължиха тази пауза поне до септември 2021 г.

От министерството заявиха, че „кредитополучателите спестяват приблизително 5 млрд. долара на месец от временния нулев лихвен процент, което би довело до 90 млрд. долара при анулиране за 18 месеца“.

Експертът по студентски заем към министерството Марк Кантровиц изчислява подобни спестявания от широката пауза на плащанията и открива допълнителни спестявания от 8 до 16 млрд. долара от други мерки, предприети по време на пандемията.

Кантровиц анализира данните, докладвани в годишния доклад на Федералната помощ за студентите за 2020 г. и установява, че тримесечното удължаване на паузата за плащане и отказ от лихви от 1 октомври до 31 декември 2020 г. струва около 14.6 млрд. долара. За 19 месеца - паузата за плащане от 13 март 2020 г. до 30 септември 2021 г. - ще бъде около 91.08 млрд. долара.

„Разбира се тази цифра е приблизителна, тъй като сумата на заетите и броят на заемополучателите са се променили през този период от време“, пояснява Кантровиц.

Той добавя също, че по време на паузата „кредитополучателите се броят така, сякаш те все още извършват плащания за целите на опрощаването на заема за обществена услуга (PSLF) и опрощаването след 20 или 25 години в план за изплащане на доходи (IDR). Това осигурява 19 месеца прошка, като не се налага да плащат“.

И макар че е трудно да се изчисли сумата, която ефективно е опростен дълг в тези случаи, Кантровиц заявява, че спестяванията от плащания с неплащане вероятно са между 8 и 16 милиарда долара, общо за около 8 милиона кредитополучатели по плановете PSLF и IDR.

Следователно общото опрощаване на студентския дълг на фона на пандемията е приблизително 100 милиарда долара, докато средните спестявания за повече от 44 милиона засегнати кредитополучатели са повече от 2000 долара.

„Това е значителна финансова полза за кредитополучателите, еквивалентна на повече от 6% от непогасения дълг на федералния студентски заем“, пояснява Кантровиц.

Други действия на ED на фона на пандемия

По време на пандемията ED реши да предприеме и допълнителни мерки, с които да помогне на заемополучателите.

Администрацията на Байдън анулира около 1 милиард долара дълг на кредитополучатели, получили частично облекчение на задълженията по искания за защита на кредитополучателите , както и 1.3 милиарда долара дълг, държан от кредитополучатели, които отговарят на условията за пълно и постоянно освобождаване от отговорност.

Също така ED спря и събирането на дългове за около 1.14 милиона долара за заеми по неизпълнение във Федералната програма за заем за семейно образование (FFELP), които не бяха включени в първоначалния мораториум за събиране на дългове.

Коментари: 0