САЩ и Германия са пред сделка за „Северен поток 2“

Двете страни ще инвестират в енергийния сектор на Украйна, за да преодолее загубата на транзитните такси

САЩ и Германия са пред сделка за „Северен поток 2“

Снимка: Красимир Свраков

720 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

В близките дни САЩ и Германия ще обявят за постигната сделка за руския газопровод "Северен поток 2", предаде Reuters с позоваване на източници, запознати с темата.

Преди седмица германският канцлер Ангела Меркел и американският президент Джо Байдън разговаряха за проекта, но не успяха да изчистят различията си. И двамата бяха категорични, че не трябва да се допуска Москва да използва газа като оръжие срещу съседни страни.

98% от работите по газопровода, минаващ по дъното на Балтийско море, вече са приключени. Притесненията на Вашингтон са, че той ще увеличи зависимостта на Европа от руския природен газ и директно ще засегне Украйна, намалявайки транзитните такси, които страната получава в момента.

Засега няма яснота какво са се договорили двете страни, но според очакванията на наблюдатели в споразумението ще има предвидени инвестиции в енергийния сектор на Украйна. Сред приоритетите са енергийният преход на страната, подобряването на енергийната ефективност и на енергийната сигурност.

На този етап още се дискутира дали това да бъдат публични средства, или подкрепата за страната ще бъде оказана чрез насърчаване на частните инвестиции.

Междувременно един от съветниците на държавния секретар Антъни Блинкен – Дерек Чолет, пристигна на посещение в Киев, където ще обсъди стратегическото партньорство между САЩ и Украйна, съобщават от Държавния департамент на САЩ. Според Reuters една от задачите на Чолет е да гарантира, че украинските власти ще подкрепят готвеното споразумение с Германия.

САЩ от години се противопоставят на изграждането на газопровода в Балтийско море, който трябва да доставя газ от Русия до Германия, заобикаляйки Украйна. Американската позиция обаче се сблъска с неотстъпчивостта на Берлин, където правят всичко възможно, за да бъде завършен тръбопроводът.

Същевременно Германия уверява, че работи активно, за да гарантира, че транзитът на газ от Русия през Украйна до страните от ЕС се запазва не само за следващите две до три години, но и в дългосрочен план.

"Северен поток 2" обаче не е приет еднозначно в Европа. Много от държавите в ЕС са против газопровода, заставайки на позицията на САЩ – че той е заплаха за енергийната сигурност на общността.

Въпреки проблемите работата по газопровода продължава и той е на финалната права. Преди време в Москва заявиха, че ще опитат да довършат проекта преди септември, когато са новите парламентарни избори в Германия, за да се възползват от подкрепата на сегашните управляващи.

В "Газпром" демонстрират увереност, че тръбите ще бъдат въведени в експлоатация навреме и отказват да участват в търгове за разпределение на допълнителен капацитет, провеждани от Украйна през последните седмици.

По проект през "Северен поток 2" ще преминават 55 млрд. куб. метра природен газ годишно.

Подкрепи Economic.bg