Съдия блокира вноса на някои модели iPhone в САЩ, но не каза на кои точно

Това е поредната развръзка в дългогодишната съдебна вражда между Apple и Qualcomm

Съдия блокира вноса на някои модели iPhone в САЩ, но не каза на кои точно

Снимка: БТА

Амеиркански търговски съдия препоръча забрана на някои iPhone модели, които се внасят в САЩ, казвайки, че Apple е нарушила един от патентите на Qualcomm в някои от устройствата си, предава CNN. Решението от вторник е поредна стъпка в дългогодишния спор между двете компании.

Въпреки че Apple е американска компания iPhone се сглобява в чужбина и се доставя в САЩ впоследствие.

В решението на съдия Мери Джоан Макнамара не се уточнява кои точно модели трябва да бъдат забранени в САЩ. То няма да влезе в сила, докато не бъде прегледано от цялата Международна търговска комисия (ITC) и президента Доналд Тръмп. 

В досегашната история американските президенти за пренебрегвали забраните за внос, включително това направи и Барак Обама през 2013 г., когато ITC постанови, че Apple нарушава патенти на Samsung. 

Изпълнителният директор и генерален съветник на Qualcomm Дон Розенберг заяви в изявление, че компанията е доволна от решението на Макнамара. „Иновациите, с които допринасяме за iPhone, се простират далеч отвъд един компонент, а решението на съдия Макнамара, заедно с неотдавнашните решения за нарушения в други американски и чуждестранни съдилища, потвърждават стойността на нашите технологии“, коментира той. 

В друго решение от вчера ITC пък постанови в полза на Apple, като в този случай става дума за казус от 2017 г. „Доволни сме, че ITC е установила, че последните патентни претенции на Qualcomm са невалидни“, коментират от своя страна производителите на iPhone, изтъквайки, че това е важна стъпка, за да се гарантира, че американските компании могат да се конкурират честно на пазара. 

Qualcomm заяви, че планира да поиска преразглеждане от ITC. 

В продължителната война между двете компании ту едната, ту другата излиза с едни гърди напред. През декември китайски съд забрани продажбата и вноса на повечето модели iPhone. През 2017 г. пък Apple заведе дело срещу Qualcomm за 1 млрд. долара, след като производителят на чипове спря да плаща за изключителното право да поставя чиповете си в iPhone. 

Qualcomm спря плащанията си, след като ЕС стартира разследване. В крайна сметка европейският орган сметна, че те са незаконни, а през януари 2018 г. Еврокомисията нареди Qualcomm да плати глоба в размер на 1.2 млрд. долара. 

Миналото лято Qualcomm заяви, че Apple вече няма да включва модемите ѝ в iPhone.

Акциите на Apple паднаха с 1% във вторник. Тези на Qualcomm нараснаха с повече от 2%.
Коментари: 0