Съдят Гърция за заробване на чужденци

За първи път Атина ще отговаря в Страсбург за принудителен труд

Съдят Гърция за заробване на чужденци
3872 ~ 2 мин. четене

Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) ще разгледа след 20 януари 2016 г. жалба на 42 имигранти от Бангладеш срещу Гърция, че ги е заробила с принудителен труд, предаде РИА Новости.

Ако се докаже вината й, за пръв път държава от ЕС ще бъде разобличена, че е допуснала в големи размери робство на своя земя.

Европейската конвенция за правата на човека забранява в чл. 4 заробването и принудителния труд. Това е третото по тежест посегателство срещу правата на човека след отнемането на живот и изтезанието. 

Имигрантите от Бангладеш са работили в ягодови градини в село Неа Манолада на полуостров Пелопонес. През април 2013 г. около 200 имигранти, главно от Бангладеш и Пакистан, излязоха на митинг, след като не им е било плащано половин година. Срещу демонстрантите се нахвърлили охранители, наети от собствениците на градините, и открили огън, като по данни на полицията са били ранени 28 души. 

Случаят предизвика широк обществен отзвук. Според вестник Та Неа в района от години действа ягодова мафия и местните хора се страхуват да се оплакват в полицията. Имигрантите роби живеят в примитивни условия, в колиби от дъски, картонени кутии и черги. Надзирателите следят в полето да не се появяват странични лица, а недоволните са подлагани на бой.

През юли 2014 г. бяха осъдени двама служители на фермата на 14 и 8 години затвор заради нанасяне на тежки телесни увреждания при утежняващи обстоятелства и незаконно използване на оръжие. Съдът обаче замени присъдите с глоби и осъдените бяха освободени още в съдебната зала.

Съветът по бежанските въпроси на Гърция разпространи съобщение, в което се казва: За пръв път срещу Гърция е заведено дело по този член и за пръв път на европейско равнище се говори за такова мащабно явление на принудителен труд. Четири международни правозащитни организации и един академичен фонд смятат да подкрепят иска.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg