Съдят Гърция за заробване на чужденци

За първи път Атина ще отговаря в Страсбург за принудителен труд

Съдят Гърция за заробване на чужденци

Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) ще разгледа след 20 януари 2016 г. жалба на 42 имигранти от Бангладеш срещу Гърция, че ги е заробила с принудителен труд, предаде РИА Новости.

Ако се докаже вината й, за пръв път държава от ЕС ще бъде разобличена, че е допуснала в големи размери робство на своя земя.

Европейската конвенция за правата на човека забранява в чл. 4 заробването и принудителния труд. Това е третото по тежест посегателство срещу правата на човека след отнемането на живот и изтезанието. 

Имигрантите от Бангладеш са работили в ягодови градини в село Неа Манолада на полуостров Пелопонес. През април 2013 г. около 200 имигранти, главно от Бангладеш и Пакистан, излязоха на митинг, след като не им е било плащано половин година. Срещу демонстрантите се нахвърлили охранители, наети от собствениците на градините, и открили огън, като по данни на полицията са били ранени 28 души. 

Случаят предизвика широк обществен отзвук. Според вестник Та Неа в района от години действа ягодова мафия и местните хора се страхуват да се оплакват в полицията. Имигрантите роби живеят в примитивни условия, в колиби от дъски, картонени кутии и черги. Надзирателите следят в полето да не се появяват странични лица, а недоволните са подлагани на бой.

През юли 2014 г. бяха осъдени двама служители на фермата на 14 и 8 години затвор заради нанасяне на тежки телесни увреждания при утежняващи обстоятелства и незаконно използване на оръжие. Съдът обаче замени присъдите с глоби и осъдените бяха освободени още в съдебната зала.

Съветът по бежанските въпроси на Гърция разпространи съобщение, в което се казва: За пръв път срещу Гърция е заведено дело по този член и за пръв път на европейско равнище се говори за такова мащабно явление на принудителен труд. Четири международни правозащитни организации и един академичен фонд смятат да подкрепят иска.

Коментари: 0