Сагата с ирландските данъци на Apple навлиза в нов етап

Маргрете Вестагер наложи вето на съдебното решение в полза на американския гигант

Сагата с ирландските данъци на Apple навлиза в нов етап

Снимка: БТА

Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова

Маргрете Вестагер, еврокомисарят по дигиталните въпроси и антитръстовите правила, подновява сагата за неплатените от Apple ирландски данъци в размер на 13 млрд. евро. Европейската комисия, без изненада, реши да обжалва последното съдебно решение по случая, съобщава Reuters.

Казусът е знаков за борбата на Европейската комисия, която именно с Вестагер в редиците си се опълчи на корпорациите и тяхното монополно положение.

През юли базираният в Люксембург Общ съд на ЕС отмени решението на Комисията от 2016 г., според което Apple трябваше да върне на Ирландия данъци в размер на 13 млрд. евро (14 млрд. евро с лихвите), тъй като според Брюксел гигантът се е възползвал от несправедливо предимство. До заключението се стигна по време на предишния мандат на Вестагер, когато тя отговаряше конкретно за антитръстовите правила.

Сега ресорът на еврокомисаря е дори по-широк, а амбицията да докара данъчната реформа докрай – още по-твърда. Според Вестагер случаят с Apple е особено важен за стремежа на Брюксел да накара мултинационалните компании да плащат справедлив данък.

„Решението на Общия съд повдига важни правни въпроси, които са от значение за Комисията при прилагането на правилата за държавна помощ по дела за данъчно планиране“, каза Вестагер в изявление.

Комисията счита, че в своето решение Общият съд е допуснал редица грешки при прилагане на нормите, става ясно още от думите на Вестагер. Еврокомисарят обърна внимание на необходимостта от законодателство, което да затвори данъчните вратички и да се осигури прозрачност. Тя призова страните членки да преработят секторните правила.

Според Apple обаче съдебното решение в Люксембург доказва, че ирландските закони са спазвани и че въпросът е по-скоро за това къде трябва да плаща данъци, а не за самия им размер. Ирландският финансов министър Пашал Доноеу пък заяви, че данъчната сума е точна и че страната не е предоставяла държавна помощ на американската компания.

B cвoe peшeниe oтпpeди чeтиpи гoдини Eвpoпeйcĸaтa ĸoмиcия зaяви, чe Аррlе ce e възпoлзвaлa oт нeзaĸoннa дъpжaвнa пoмoщ чpeз двe иpлaндcĸи пocтaнoвлeния, нaмaлявaйĸи изĸycтвeнo дaнъчнaтa ѝ тeжecт зa пoвeчe oт двe дeceтилeтия, дocтигaйĸи нивa oт 0.005% пpeз 2014 г.

Що се отнася до битките на Вестагер, еврокомисарят има подети три текущи данъчни дела – относно отношенията на Ikea и Nike с Нидерландия, както и споразумението на Huhtamaki с Люксембург

Коментари: 0