Самолет излетя без проверка от Летище София

След като разбират за случая от МВР са се свързали с гръцките си колеги, които проверили пътниците

Самолет излетя без проверка от Летище София
8436 ~ 2 мин. четене

Частен самолет с няколко пътници е излетял на 13 юли 2018 г. от летище София без проверка от граничните власти. Това каза председателят на АБВ Румен Петков на пресконференция.

„В петък 13 между 17 и 19 часа самолет с определен брой пътници на борда е излетял от летище „София” без каквато и да е проверка от граничните власти – нито на пътниците, нито на техния багаж”, каза той като добави, че ще е щастлив, ако от МВР го опровергаят.

По-късно информацията беше потвърдена за „24 часа” от главния секретар на МВР Младен Маринов. Той обясни, че полетът с 5-ма пътници е тръгнал от Габрово и е спрял в София, откъдето е излетял за Гърция без никаква проверка.

Според Маринов причината да няма проверка е, че наземният контрол не е уведомил "Гранична полиция". След като разбират за случая от МВР са се свързали с гръцките си колеги, които проверили пътниците и не открили нищо съмнително, обясни още главният секретар.

По случая утре, 18 юли е свикано съвещание с летищните оператори и гранична полиция като вече тече разследване. 

Според Румен Петков ако не се стигне до оставки на най-високо ниво, то ще говорим за „неспособността на министър-председателя да създаде условия българските граници да бъдат ефективно управлявани на летището”.

Припомняме, че преди няколко месеца имаше друг случай на пътници от самолет, преминали без проверка българската граница. На 20 март следобед на Летище „София” пристига самолет от Париж. 42-мата души от полета стигат до кабинките за гранична проверка, но на тях няма проверяващи. Служителите на „Гранична полиция”, разпределени на шест гишета, не са били на постовете си. Така половината пътници от самолета влизат в страната ни, без никой да провери документите им.

Тогава, след среща с премиера Бойко Борисов, обяснение дойде от вътрешния министър Валентин Радев, който каза, че причините за отсъствието на граничарите са били различни. „Този случай е едно петънце, което трябва да изчистим бързо и да докажем на партньорите ни, че пазим добре границите на Европейския съюз”, каза Радев.

След случая последва проверка и наказания за всички 13 души по веригата. Няколко месеца по-късно на 29 юни стана ясно, че петима от служителите на МВР са уволнени, единият е директорът на Регионалната дирекция "Гранична полиция". Други четирима са с наказание предупреждение за уволнение. Един си е подал документи за напускане. Всички са наказани и им е потърсена отговорност.

Подкрепи Economic.bg