Samsung ще инвестира над 151 млрд. долара в чипове

Технологичният гигант планира да ускори проучванията и развитието на процесите по производство

Samsung ще инвестира над 151 млрд. долара в чипове

Снимка: Pixabay

656 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Южнокорейският технологичен гигант Samsung Electronics обяви, че ще инвестира 171 трлн. вона (151.1 млрд. долара) в несвързани с паметта на устройствата чипове до 2030 г. Така компанията повишава предишната си инвестиционна програма от 133 трлн. вона, обявена през 2019 г., предава Reuters.

Корпорацията планира да ускори проучванията и развитието на процесите по производство на напреднали чипове и създаването на производствени линии. В момента Samsung се конкурира с по-големи играчи, като тайванската TSMC за договори за производството на чипове и с Qualcomm за мобилни чипове.

Компанията за електроника допълни, че нейната трета производствена линия в Пионгтек, южно от Сеул, ще бъде завършена през втората половина на 2022 г.

Новините от Samsung се появяват в момент, в който светът се бори с недостиг на чипове, който дава възможности за развитие на редица компании в сектора. Множество страни по света, включително САЩ, Тайван, Китай и държавите от Европейския съюз, се насочиха към мащабни инвестиции в технологии за полупроводници в отговор на кризата.

Автомобилната индустрия бе сред първите засегнати от дефицита на чипове, но след това обхвана и други сектори. В момента от липсата им страдат производителите на бяла техника, смартфони и други електроники.

Коментари: 0