САЩ глоби Embraer с $205 млн. заради подкупи

Производителят на самолети е получил печалби в размер на $83 млн.

САЩ глоби Embraer с $205 млн. заради подкупи
204 ~ 1 мин. четене

Комисията по ценни книжа и борси (SEC) и Министерство на на правосъдието глобиха бразилския производител на самолети Embraer SA с общо $205 млн. по делото за даване на подкупи в замяна на получаване на държавни поръчки, става ясно от съобщение на SEC.

Компанията е обвинена в даването на подкупи на лица в правителството на Индия, Домениканската република, Саудитска Арабия и Мозамбик в замяна на договори за доставка на авиационна техника. След това тези средства са замаскирани като други разходи. Общо от незаконните сделки Embraer е получил печалба в размер на $83 млн.

Embraer ще плати $107 млн. на Министерството на правосъдието на САЩ и допълнителна санкция в размер на $98 млн. на Комисията по ценните книжа и фондовите борси.

"Компанията признава отговорността за поведението на своите служители и агенти, в зависимост от фактите, установени при разследването", каза Embraer в изявление. "Embraer изразява дълбоко съжаление за това поведение. Компанията е се е поучила от този случай и ще бъде по-силна занапред."

Бразилската компания е била глобена от американските власти по силата на Закона за борба с корупцията в чуждестранни търговски дейности(U.S. Foreign Corrupt Practices Act, FCPA), което позволява на власти да преследват чуждестранни фирми, ако те имат бизнес на територията на Съединените щати. Департаментът по правосъдие на САЩ разследва Embraer по този случай.

Подкрепи Economic.bg