САЩ отчете най-сериозния спад на борсата от 119 г. насам

Предприемачите се страхуват от повторение на кризата от 2008 г.

САЩ отчете най-сериозния спад на борсата от 119 г. насам
3863 ~ 2 мин. четене
Автор: Александра Сотирова

Сривът на фондовия пазар в САЩ от началото на 2016 г. е най-сериозният от 119 г. насам. Това е накарало много големи бизнесмени да се опасяват от повторение на световната финансова криза от 2008 г. Това становище беше изразено в четвъртък от анализаторите на телевизионния канал CNN.

От началото на търговията на фондовите пазари в САЩ за последните 4 дни, индексът Dow Jones - основният показател на бизнес дейността - е намалял с над 5% (или 911 пункта). "Това е най-лошият четиридневен спад в началото на годината в историята на отчета. Това се доказва от статистиката, която се провежда във FactSet от 1897 г., казват експертите, позовавайки се на компанията FactSet Research Systems, която е базирана в американския щат Кънектикът и е специализирана в събирането и сравняването на данни за промишления и финансовия сектор в света.

Производителност

Dow Jones затвори сесията на Нюйоркската фондова борса в четвъртък, спадайки до 392.41 пункта, или 2.3%, до ниво от 16,514.10. Това е най-ниската стойност за последните 3 месеца. Индексът S & P 500 падна до края на сесията с 47 пункта, или с 2.4%, до ниво от 1943 г., а индексът на електронната борса Nasdaq - 146 пункта, или 3%, до 4689.

По-рано през деня, търговията на фондовите борси в континенталната част на Китай беше спряна по-малко от половин час след отварянето поради силен спад в цените. Индексът Shanghai Composite, който отразява ситуацията на Шанхайската фондова борса, загуби 7.32%, и падна до нивото от 3115.89 пункта. Индексът Shanghai Composite, който е основният показател на бизнес дейността на търговската площадка в Шенжен, падна с 8.35% до стойност от 10 745,47 пункта.

Причината за паниката сред инвеститорите представлява девалвацията на официалния валутен курс на китайската валута до най-ниската й стойност от август миналата година. Кризата от 2008 г. може да се повтори, казва CNN, създавайки свой индекс, който отразява съотношението между паническите настроения и желанието на инвеститорите да получат изгода. Преди седмица той бе в неутралната зона, а сега показва "страх". Предприемачите като милиардерът  Джордж Сорос причиняват страх от повторение на кризата от 2008 г., казват експертите.

Подкрепи Economic.bg