САЩ разследва банка за подозрителна транзакция от $3 млрд.

Тя може да е нарушила Закона за банковата тайна

САЩ разследва банка за подозрителна транзакция от $3 млрд.

Голямата американска банка Goldman Sachs Group Inc се разследва от служители на правоприлагащите органи в САЩ заради подозрителна транзакция. Те се опитват да определят дали банката е нарушила федералния закон, след като не е информирала за съмнителната транзакция в Малайзия, съобщава "Уолстрийт Джърнъл", цитирайки запознати с разследването.

Сумата е от 3 млрд. долара, които банката е набрала чрез емисия облигации за малайзийския държавен инвестиционен фонд 1Malaysia Development Bhd (1MDB). Дни след като Goldman Sachs е изпратила тези постъпления в сметка в швейцарска банка, контролирана от фонда, половината от парите са изчезнали в офшорни сметки, след което част от средствата са се оказали в банкова сметка на малайзийския премиер, посочва изданието.

Парите е трябвало да бъдат използвани за финансиране на голям проект за недвижими имоти в столицата на страната (Куала Лумпур), който да спомогне за стимулиране на икономиката на Малайзия.

На този етап обаче голямата американска банка не е обвинена за извършени законови нарушения, като е посочила, че не е имала начин да узнае как фондът 1MDB ще използва парите, събрани от емитираните облигации.

Следователите се фокусират върху това, дали Goldman Sachs не е успяла да се съобрази с изискванията на Закона на САЩ за банковата тайна, според който финансовите институции трябва да докладват за съмнителни сделки на американските финансови регулатори.

Преди време този закон беше използван срещу банки за неизпълнение на задължението им да докладват за "изпирани пари" в Мексико, както и за игнориране на съмнителни операции на американския бизнес Бърнард Мадоф във връзка с неговата най-голяма финансова пирамида в света, работеща по т.нар. "Понци схема". Финансовата пирамида на Мадоф се сгромоляса през ноември – декември 2008 година, когато беше разгарът на последната световна финансова криза.

На този етап Департаментът по правосъдието на САЩ и самата банка отказват да коментират информацията на "Уолстрийт Джърнъл", пише БНР.

Коментари: 0