САЩ се оттеглят от Парижкото споразумение за климата

Доналд Тръмп е взел такова решение, потвърждават за американски медии запознати, но неназовани източници

САЩ се оттеглят от Парижкото споразумение за климата
1588 ~ 2 мин. четене

Американският президент Доналд Тръмп е решил да изтегли страната си от Парижкото споразумение за климата, съобщава Ройтерс, като цитира новинарското издание Axios, което пък се позовава на два свои анонимни източника, директно свързани с приетото решение.

Тръмп, който и преди е наричал глобалното затопляне "измама", отказа да подкрепи документа и на срещата си с лидерите на най-богатите държави от Г-7 миналата събота, казвайки, че има нужда от повече време за решение. По-късно президентът пусна съобщение в Туитър, че тази седмица ще обяви решението си.

Телевизионният канал Fox News също цитира неназован източник, потвърждаващ информацията.

Решението ще постави САЩ редом до страни като Сирия и Никарагуа, единствените в света, които не участват в Парижкото споразумение за климата. 

Споразумението, подписано от почти 200 държави в Париж през 2015 г., цели да ограничи глобалното затопляне на планетата, частично намалявайки емисиите въглероден диоксид и замърсяванията от други източници и твърди горива. Според документа, САЩ се ангажира да намали емисиите си от 28% на 26% до 2025 година.

Решението за оттегляне от споразумението за климата е повлияно от писмо на 22-ма американски републикански сенатори, включително лидера на мнозинството Мич Макконъл, които призовават за излизане, съобщава Axios.

Бившият президент Барак Обама, който помогна за сключването на споразумението преди 2 г., го похвали наскоро по време на пътуване до Европа този месец.

САЩ са вторият най-голям източник на въглероден диоксид в света след Китай, припомня Ройтерс.

Поддръжниците на пакта за климата са загрижени, че излизането от САЩ може да накара други нации да отслабят ангажиментите си или също да се оттеглят. А прилагането на мерките за намаляване на емисиите, според учените, са от решаващо значение за избягване на най-лошите последици от изменението на климата.

Канада, Европейският съюз и Китай заявиха, че ще изпълнят ангажиментите си към пакта, дори ако Съединените щати се оттеглят. Източник е заявил пред Ройтерс, че Индия също ще се придържа към сделката.

Агенцията припомня, че по време на кандидат-президентската си кампания Тръмп обеща да "отмени" сделката в Париж в рамките на първите 100 дни след избирането си за президент, като част от усилията да подкрепи американската петролна и въгледобивна промишленост. 

След встъпването си в длъжност обаче, Тръмп се изправи пред натиск да остане в споразумението от страна на инвеститори, международни сили и лидери в бизнеса, включително някои във въгледобивната промишленост.

Коментари: 0