Конкурент на Telsa предлага още по-евтин и ефективен соларен покрив

Цената на соларните покриви Forward Labs ще е с 1/3 по-ниска от тази на Tesla

Конкурент на Telsa предлага още по-евтин и ефективен соларен покрив
4085 ~ 2 мин. четене
Използването на слънчева енергия расте и все повече домакинства се решават да инсталират панели, чрез които да я акумулират. В последно време Tesla на Илън Мъск привлече огромен интерес с най-новото си предложение – соларни покриви, които обещават да са дълготрайни, ефективни и достъпни откъм цена. Сега обаче на пазара се появява нов играч, който се опитва да разбуни духовете, претендирайки че неговите покрития са по-евтини, по-безопасни и по-ефективни от тези на Tesla. 

Предизвикателството идва от страна калифорнийския стартъп Forward Labs. Компанията е разработила собствен соларен покрив, за който не само твърди, че е по-евтин от този на Tesla, но и че се инсталира за двойно по-кратко време, пише Digital Trends. 

От гледна точка на технологията покривът на Forward Labs се различава от този на Tesla. Стартъпът предлага иновативен дизайн, за направата на който са използвани монокристални соларни клетки, които имат по-висока енергийна плътност от повечето други слънчеви продукти. Предимството им е, че могат да постигнат нива от 19W на квадратен фут за сметка от 11W при другите соларни клетки. 

Дизайнът на Forward Labs се различава от този на Tesla и от естетическа гледна точка. Този на Tesla имитира класически покрив, като всеки соларен панел е конструиран от три основни слоя (соларна клетка, покриващ слой и закалено стъкло). Обратно, дизайнът на Forward Labs използва един цялостен интегриран метален дизайн, напомняйки на закален стъклопакет.

Докато Tesla “филмира“ своите панели, за да демаскира соларните клетки, продуктът на Forward Labs идва със слой „оптимално хроматично покритие“, което се намира под закаленото стъкло. 

За момента покривът на Forward Labs се предлага в осем цвята, като хроматичното покритие съпътства всеки от тях. 

Главният изпълнителен директор на Forward Labs Зак Тайлър наскоро заяви, че соларният покрив на компанията ще струва 8.50 долара на квадратен фут плюс 3.25 долара на ват енергия. 

За сравнение, активните слънчеви панели на Tesla ще струват 42 долара на квадратен фут, а неактивните плочи – по 11 долара. 

Изчисленията сочат, че крайният продукт на Forward Labs ще струва средно около една трета по-малко от слънчевия покрив на Tesla.

От компанията уверяват също, че техните покриви ще могат да се инсталират и пуснат в експлоатация само за няколко дни, докато за конкурентите им този процес отнема около седмица. 

Дали тези смели твърдения ще се окажат верни, или крият уловки, ще покаже само времето. Междувременно Forward Labs се подготвя да пусне покрива официално през 2018 г.
Коментари: 0