САЩ ще „воюва“ с Китай докато се промени

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс заяви, че Вашингтон няма да спре с търговските си действия срещу Пекин

САЩ ще „воюва“ с Китай докато се промени
Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс заяви днес на форума на АТИС, че Вашингтон няма да спре с търговските си действия срещу Китай, докато Пекин не промени търговската си политика, предаде Reuters.

„Предприехме решителни мерки срещу дисбалансите ни с Китай“, каза той. „Облагаме китайските стоки с мита за 250 милиарда долара и бихме могли да увеличим тази стойност над два пъти“, заяви Пенс, който представлява Вашингтон на форума. "САЩ няма да сменят курса, докато Китай не промени методите си“, добави той.

Според медийни съобщения в кулоарите на бизнес форум в рамките на срещата на АТИС Пенс се е срещнал с тайванския пратеник на срещата на АТИС Морис Чан. Информацията по-конкретно беше съобщена от журналист, който отразява форума на АТИС и който придружава Пенс, но повече подробности няма.

Макар и в огромното си мнозинство страните от АТИС да не признават Тайван дипломатически, организацията все пак позволява на острова да участва като отделно икономическо, а не политическо образувание.

САЩ нямат официални отношения с Тайван, но са правно обвързани да осигуряват на острова средства за отбрана и се явяват неговият най-голям поддръжник в международен план.

Китайският президент Си Цзинпин предупреди днес, че сянката на протекционизма и унилатерализма тегне над глобалния растеж. С това той се присъедини към другите лидери от азиатско-тихоокеанския регион, призоваващи за свободна търговия, предаде Ройтерс.

„Който избира да затвори вратата, само ще се изолира от останалия свят и ще загуби посока“, каза Си на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество в Папуа Нова-Гвинея.
На същия форум руският премиер Дмитрий Медведев предупреди, че протекционизмът се засилва и призова за ясни и прозрачни правила в търговията.

Малайзийският премиер Махатхир Мохамад заяви, че отделните страни трябва да преосмислят глобализма и икономическата интеграция, защото според него се получава така, че някои хора биват изоставени и се подклажда неравенство.
Коментари: 0