5 съвета за пестене на пари

Ето как вашият бюджет може да стане по-организиран

5 съвета за пестене на пари

Парите не ви достигат? Доходите ви все не са достатъчни за нещата, които наистина желаете или в края на месеца изпадате във финансова недостатъчност? Ето 5 съвета, които биха могли да ви помогнат, за да пестите от личните си средства.

Определете приоритетите си

Това е изключително важно за вашия бюджет. Ако прецените, че искате да отделяте повече средства от бюджета си в една област, то тогава съкратете разходите от друга, за да не изпаднете във финансова недостатъчност. Можете да изготвите списък с харчовете си през месеца и да видите къде се насочват средствата ви и от какво можете да се лишите, за сметка на това, което искате по-силно.  Компромисите са по-лесни, когато идентифицирате определена цел и се концентрирате върху нея.

Мислете, преди да направите покупка

Не купувайте спонтанно. Ако често се случва, когато харесате нещо в магазина, да решите решавате, че трябва да го купите, защото имате необходимите средства, може би трябва да се спрете за момент и да помислите. Необходима ли ви е въпросната покупка? Желаете ли я наистина? Хората често си позволяваме да се поглезим, но не се замисляме дали няма да изникне някой по-сериозен разход, за който няма да сме подготвени в края на месеца.

Отделяйте процент от заплатата си

Поставете си за цел да пестите определен процент от доходите си. През следващия месец пестете с 1% повече, отколкото до сега и ще забележите, че става все по-лесно. Човек обикновено харчи толкова, колкото има, ако не е научен да пести и независимо от сумата, която получава, свиква да се вмъква в нея. Въпросът е да превъзмогнете психическата нагласа, че не можете да пестите. Ако в началото на всяка заплата отделяте например 5% от нея, то до края на месеца вероятно ще сте забравили за заделената сума, защото можете и без нея.

Автоматични спестявания

Ако сте студент и получавате стипендия или каквито и да било странични доходи, освен заплатата си, без които можете да живеете, започнете да ги заделяте. Това е реално спестяване на автопилот и за нула време ще спестите пари за нещо, което желаете.


Оценявайте времето си

Хората масово подценяват и обезценяват времето си с празни приказки и действия. Времето е много ценно нещо и е добре с него да правите неща, които биха имали значимо влияние върху бъдещето ви. Все пак „Времето е пари”!

Коментари: 0