Създадоха изкуствен град в САЩ

Стойността му е $10 млн. и в него ще се провеждат различни тестове и изследвания

Създадоха изкуствен град в САЩ
236 ~ 2 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Недалеч от Детройт, върху 32 акра земя в Ан Арбър, Мичиган, има цял фалшив град, построен с единствената цел да се тестват автономни автомобили – технология, която може да има сериозни последствия върху автомобилната индустрия на Детройт. Градът е наречен М-сити и струва около 10 млн. долара.  

От Мичиганския университет го описват като симулация на градска и крайградска среда с площ 32 акра, която включва мрежа от пътища с кръстовища, пътни знаци и сигнали, улични лампи, фасади на сгради, тротоари и строителни препятствия. Предназначен е за провеждане на научни изследвания и сериозни тестове на най-новите автомобилни технологии, преди да бъдат пуснати за изпитания по обществените пътища и магистрали.

Според Bloomberg, в града има и роботизиран пешеходец на име Себастиан, който ще излиза в произволно избрано време насред трафика, за да поставя умните коли в неочаквана ситуация. Всичко това е дело на Google и нейното поделение за автономни автомобили.

Тези, които са успели да надникнат в изпитателното поле, споделят, че то не прилича на никоя градска среда, виждана някъде по света. Целта на макета е да възпроизведе съвременния градски хаос със задръстванията и непредсказуемите пешеходци, наред с крайградските плетеници, супер-магистрали и селски зони. Има множество кръгови кръстовища, мостове и магистрали на входа на изкуствения град, както и блокове във вътрешността.

Може да се очаква, че технологията на автономните коли ще бъде подлагана на наистина сериозни изпитания тук, защото в изкуствения град има всякакви затруднения: всевъзможни инженерни решения, различни пътища, завои, тунели и какво ли не.

С 2 думи, тук е заложена идеята умните коли да могат сами да се справят с всякакви инженерни решения и безумия на всички градски среди, възпроизвеждайки различни хрумвания на градския инженер.

Единственият въпрос, който остава загадка, е защо е нужно всичко това, когато наблизо има изоставен град с реални фасади на сгради – празни постройки, празни пътища и кръстовища и инфраструктура, която е реална и чака да бъде използвана.

Подкрепи Economic.bg