Създадоха лампа, захранвана от бактерии от октопод (галерия)

За да сияе, Ambio трябва да се разклаща периодично в продължение на няколко минути

Създадоха лампа, захранвана от бактерии от октопод (галерия)
Автор: Божидара Иванова
Холандски дизайнер изработи необикновена настолна лампа, която захранва от светещи бактерии, извлечени от октопод, пише The Telegraph. 

Лампата Ambio все още не е готова за всекидневна употреба, тъй като има два недостатъка. Единият е, че е необходимо постоянно движение, за да се провокира луминисценцията на бактериите, която създава меко синьо сирене. Тереза ван Донген е изобретела лампа, която наподобява махало. За да сияе, тя трябва да се разклаща периодично в продължение на няколко минути. Стъкленият мускал, съдържащ бактериите има отговор за дишане, който осигурява достъп на жизненоважния кислород. Вторият проблем е, че извлечената от октопод бактерия, която е поставена в условия на "изкуствена морска вода" умира след няколко дни. Студентите от Техническия университет Делфт, които предоставят бактерията в момента търсят начин да удължат живота й и да създадат по-практична лампа. 
Ambio свети с приятно сияние, различно от електрическата светлина, благодарение на бактерия, подобна на живеещите в плитките води край британските брегове."Всеки, който е виждал това, знае как изглежда магията. Явлението се дължи на биолуминисцентни микроорганизми в морската вода, които излъчват светлина при всяко разбиване на вълните, което ги захранва с кислород", споделя дизайнерката, като добавя, че именно този принцип я е вдъхновил да съчетае дизайн и биология в биолуминисцентна светлинна инсталация. 
Коментари: 0