Сенатът одобри на първо четене данъчната реформа в САЩ

Тя полага основите за намаления на данъците за бизнеса и на хората с високи доходи

Сенатът одобри на първо четене данъчната реформа в САЩ
1040 ~ 2 мин. четене
Американският Сенат – горната камара на Конгреса, одобри тази нощ проекта за данъчна реформа и намаляване на данъците, предава Франс прес. Текстовете бяха приети с 51 срещу 49 гласа и сега предстои да бъде хармонизиран с версията, приета от Камарата на представителите.

Това се счита за важна победа за президента Доналд Тръмп, чиято администрация изготви и внесе промените. Също така трябва да се отбележи, че вносителите са успели със „задкулисните преговори“, тъй като републиканците имат твърде крехко мнозинство в Сената  - 52 срещу 48 места.

След гласуването Тръмп коментира в Twitter, че републиканците са "една крачка по-близо до предоставяне на огромни данъчни съкращения" и заяви, че иска да подпише законопроекта до Коледа.

Реформата на данъчната система ще бъде първото голямо постижение на 45-ия президент на САЩ, който тази есен не успя да наложи отменяне на закона за здравеопазването от времето на Барак Обама, познат като „Обамакеър“.

Републиканските лидери трябваше да се справят с различните опасения в рамките на партията, за да бъде одобрен планът. Много сенатори имаха опасения относно очаквания допълнителен дефицит от 1 трлн. долара, който се генерираше в първоначалния вариант на законопроекта, дори след отчитането на по-високия очакван икономически растеж. Поради техните опасения трябваше да бъдат направени някои корекции в последния момент.

Нито един сенатор демократ не подкрепи републиканския проект за данъчна реформа. Сенаторът републиканец от Тенеси Боб Коркър, който нарича растящия държавен дълг заплаха за националната сигурност, гласува заедно с демократите против него.

Двама сенатори - Рон Джонсън и Стив Дайнс, подкрепиха плана, след като получиха по-големи данъчни облекчения за некорпоративни предприятия. Сенатор Сюзън Колинс подкрепи законопроекта, след като в него бяха добавени частично приспадане на държавния и местния данък сгради.

Данъчната реформа полага основите за намаления на данъците за бизнеса и на хората с високи доходи и ще бъде първата съществена промяна на данъчната система от три десетилетия. Повечето индивидуални данъчни облекчения в плана ще имат ограничено действие в рамките на едно десетилетие. Намаляването на корпоративния данък от 20 на 35% ще бъде постоянно.
Подкрепи Economic.bg