Сеп Блатер ще подаде оставка

Президентът на ФИФА бе преизбран в петък

Сеп Блатер ще подаде оставка

Снимка: БГНЕС

3626 ~ 1 мин. четене
Президентът на ФИФА Сеп Блатер, който бе преизбран за пети път на поста си в петък, обяви, че подава оставка на специална пресконференция, пишат международните медии.   

Президентът на ФИФА обяви, че иска организацията да свика специален конгрес, така че той да може да се оттегли и да бъде избиран нов президент. 

Блатер спечели изборите за пети пореден мандат в петък, но в светлината на обвиненията в корупция срещу ФИФА, президентът е решил да се оттегли.

"Ще свикам извънреден конгрес и нов президент ще бъде избран," е казал той, но датата все още не е ясна. След изявлението говорител е уточнил, че ще отнеме четири месеца за свикване на специален конгрес.

Блатер ще остане президент, докато не се проведе такъв конгрес. Президентът е под обстрел от миналата седмица, когато 14 души бяха обвинени в корупция, рекет и пране на пари, включително членове на Изпълнителния комитет на ФИФА . 

Президентът на Международната футболна федерация не беше избран след първия тур на гласуването по време на Конгреса на централата в Цюрих в петък. Нито един от двамата кандидати - Сеп Блатер и Принц Али бин Ал Хюсейн от Йордания не успя да събере необходимите му 140 гласа от общо 209 гласа.

79-годишният Блатер получи 133 гласа, а Ал Хюсейн - 73 гласа. Имаше и три невалидни бюлетини.


Подкрепи Economic.bg