Швейцарците остават привърженици на парите в брой при малки покупки

Тъй като парите в брой обикновено се използват за малки покупки, техният дял в стойностно изражение е по-малък от половината от всички плащания в Швейцария

Швейцарците остават привърженици на парите в брой при малки покупки

Снимка: Pixabay

Въпреки бързото разпространение на нови платежни инструменти, швейцарците продължават да дават предимство на парите в брой.

Около 70% от общия обем на вътрешните плащания в страната са в брой, сочи проучване, проведено от Швейцарската национална банка (SNB).

Според анкетираните това се дължи на факта, че банкноти се приемат навсякъде в страната, те са лесни за употреба, смятат се по-бързо и използването им е по-икономично, тъй като няма комисионни, специфични за други начини на плащане, пише swissinfo.ch. 

В същото време девет от десет респонденти са сигурни, че швейцарските банкноти са напълно защитени от фалшифициране.

Тъй като парите в брой обикновено се използват за малки покупки, техният дял в стойностно изражение е по-малък от половината от всички плащания в Швейцария.

Онлайн банкирането и други непарични методи са особено популярни при прехвърляне на фиксирани месечни плащания, включително наем и плащане на сметки и др. За малки разходи, жителите на страната все още предпочитат да използват пари в брой.

Швейцарецът харесва големи суми. В края на 2017 г. в обращение излязоха 50 милиона банкноти в купюри от 1 хил. франка, въпреки факта, че Европейската централна банка е спряла издаването на банкноти от по 500 евро заради опасения, че те могат да се използват за съхранение на пари за престъпни цели.

В анкетата на SNB са участвали 1968 души, които за една седмица си съставяха дневник на разходите. Те извършиха 22 689 покупки за общо 919 305 хил. франка. Дневникът показваше фиксирани и еднократни разходи в магазини, ресторанти, бензиностанции и други места, където швейцарецът харчи пари.

Коментари: 0