Силните потребителски разходи вдигнаха финансовия резултат на Mastercard

Брутната стойността на обработените транзакции в долари е нараснала с 12.4% за година

Силните потребителски разходи вдигнаха финансовия резултат на Mastercard

Снимка: pixabay

272 ~ 1 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева
Mastercard Inc надмина очакванията на Уолстрийт за финансовите си резултати през третото тримесечие на тази година. Причината за това е поведението на клиентите, които спряха да се притесняват от икономическото забавяне и харчат повече от обикновено с кредитни и дебитни карти, пише Reuters.

Брутната стойността на обработените транзакции в долари е нараснала с 12.4% за година до 1.65 трлн. долара през третото тримесечие. Обработени са около 28.2 млрд. транзакции, което е с около 22% повече спрямо миналата година. Ръстът е с 12% в Съединените щати и 31.4% в Европа.

Печалбата на втората най-голяма компания за картови разплащания е нараснала с 11% до 2.11 млрд. долара през третото тримесечие. Миналата година беше постигната печалба от 1.9 млрд. долара.

Нетните приходи са 4.47 млрд. долара, което е 15% повече. Анализаторите очакваха 4.43 млрд. долара.

Ако се изключат еднократните разходи, компанията печели 2.15 долара на акция, докато анализаторите очакваха тази печалба да е 2.01 долара на акция, сочат данните на Refinitiv.

Акциите на компанията нараснаха с 1.6% по време на предварителната търговия в Ню Йорк и достигнаха 280.3 долара за брой. При отварянето обаче последва корекция надолу и към 18.20 ч. българско време цената падна до 275.2 долара, или понижение от 0.3% спрямо цената на затваряне в понеделник.

По-големият конкурент - Visa Inc и издателят на кредитни карти American Express Co, също отчитат по-добри резултати от очакваните, като също се възползват от повишените потребителските разходи.
Подкрепи Economic.bg