СИРИЗА със сериозна преднина пред конкурентите си

Десет дни преди предсрочните избори в Гърция изхода изглежда предрешен

СИРИЗА със сериозна преднина пред конкурентите си

Лявата партия СИРИЗА изпреварва всичките си конкуренти за предсрочните парламентарни избори, като основните им опоненти от Нова Демокрация събират близо 7% по-малко от тях, според резултатите от социологическо проучване, направено по-рано през седмицата и оповестено от редица гръцки медии.

СИРИЗА е особено популярна с това, че твърдо се разграничава от мерките на строги икономии и явно това оказва значително влияние върху мнението на избирателите. През миналата седмица от ръководството на партията отрекоха да имат намерения да изкарат Гърция от еврозоната, но цяла Европа следи внимателно събитията, защото всяка рязка промяна може да окаже негативно влияние върху и без това незавидното положение на европейската икономика.

Ако предсрочните избори се провеждаха днес, то лявата коалиция щеше да спечели 28.7% от гласовете на избирателите, докато Нова Демокрация получава 21.8%. След тях със сериозно изоставане се нареждат Потами – 6.8% и Златна Зора с 6.1%. На опашката са Комунистическата партия с 4.4% и изгубилата популярност ПАСОК с 3% от гласовете на избирателите.

Всички останали политически формации, които се регистрираха за предсрочните парламентарни избори остават под трипроцентовата изборна бариера, включително и партиите като ЛАОС, Независими гърци и Движението на социал демократите.

Данните превръщат лидера на СИРИЗА Алексис Ципрас в основен претендент за премиерския пост.

Коментари: 0