Sky News : Сделка по Brexit е договорена на 95%

Според медията текстът на търговското споразумение е в етап на окончателно споразумение в почти всички области

Sky News : Сделка по Brexit е договорена на 95%

Снимка: БТА

Сделката по Brexit е договорена на 95%, но остават редица въпроси, които все още нямат решение, съобщава Sky News, позовавайки се на документи, представени на среща с високопоставени дипломати в Брюксел в петък от генералния секретар на Европейската комисия (ЕК) Илзе Юхансон.

Според медията текстът на търговското споразумение е в етап на окончателно споразумение в почти всички области. Юхансон обаче е признала, че разликите в подхода продължават да съществуват в три ключови области. Става дума за разпределението на риболовните квоти след Brexit, както и по отношение на предоставянето от Обединеното кралство на здравни грижи за работници от ЕС, семейни надбавки, финансови услуги, достъп до товари и интелектуална собственост.

В същото време ЕС вярва, че „с политическа воля и съобразяване с интересите на всички страни“ е възможна сделка, уверявайки, че страните се ангажират да постигнат споразумение преди края на преходния период, през който Обединеното кралство се подчинява на всички европейски норми, включително търговията на правилата на единния европейски пазар. Той изтича на 31 декември и по това време споразумението трябва да бъде сключено и ратифицирано от двете страни

Sky News съобщава за три разглеждани варианта, ако бъде постигната сделка. Едно от тях е да остане текста му само на английски, за да се ускори процеса на ратификация от страните от ЕС. Франция обаче е против този подход. Друго предложение е Европейският парламент да се събере на извънредна среща между Коледа и Нова година. И накрая, третата възможност е да се договори „временното прилагане“ на споразумението, тоест то да започне от 1 януари и да се ратифицира по-късно.

Коментари: 0