Слави Трифонов: В интернет си напълно свободен

В едно от редките си интервюта за медиите, Трифонов коментира политическата ситуация и плановете на партията

Слави Трифонов: В интернет си напълно свободен

Снимка: Стопкадър

4625 ~ 2 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова

Човек трябва да дава интервюта тогава, когато има какво да каже. Запознат съм със системата и с това как изглежда свободата на словото. В България огромна част от медиите не са свободни. Това заяви лидерът на „Има такъв народ“ (ИТН) Слави Трифонов в интервю за предаването „Политически НЕкоректно“ по БНР.

„Свободата на словото не е да си на 112-то място, а да усещаш свободата, да правиш това, което ти повеляват моралът, логиката, интелектът“, заяви Трифонов. По повод на това, че не дава често интервюта в медиите, той заяви, че няма тайнственост, има съвсем логично поведение. „След като медиите са такива, защо трябва да давам интервюта?“, попита той. Това поведение не е стратегия, категоричен беше Трифонов.

„Начинът на изразяване е в интернет, защото там си напълно свободен“, отбеляза той.

На въпрос дали планира да бъде премиер, ако партията му спечели изборите и състави редовен кабинет, той попита „Какво е това условно наклонение „ако“? Мога да отговоря, когато му дойде времето. Когато, тогава. И нямам предвид, че съм сигурен в нещо подобно.“

Трифонов заяви, че е основал партията, защото цялата политическа система е отказала да признае мнението на 3.5 млн. българи, които са гласували на законен референдум.

„Единственият законен път, по който може да се защитава правото на суверена, беше да се създаде политически проект. Не съм имал намерения да взимам власт, да ставам депутат. Искам това нещо, което е логично, морално и законно, да бъде наложено, независимо желанието на някаква политическа класа, която е превзела всичко.“

Запитан какво трябва да се промени в България, Слави Трифонов отговори, че „всичко, което направи ГЕРБ, трябва да бъде изтрито с всички законови средства“.

Това е недопустимо. Трябва да бъде изчегъртано, за да има нормални отношение в бизнес, в администрация и т.н.“

Той не пропусна да коментира и БСП, като заяви, че партията е „най-слабата беззъба опозиция от 30 години насам“.

„Ляво-дясно, отдавна се е размило. Съвременният свят е различен. За мен поведението на ИТН е практично. Но не като интереси на самата партия, а практично в интересите на суверена“. Трифонов коментира, че конкретните случаи определят насоката на ИТН дали е лява или дясна партия.

По отношение на външната политика на България, Трифонов заяви, че страната ни винаги ще бъде свързана с Русия заради жертвата, която е направила за нас.

„Сега ситуацията е различна. Правилен беше ходът преди години на българския суверен да стане член на Европа и на НАТО, затова трябва да сме лоялни партньори на тези две организации. Или си последователен, лоялен и принципен, или не си. Това е добро поведение за всеки един човек или държава“, коментира Трифонов.

Относно мажоритарните избори, с които беше свързана и предизборната заявка на ИТН, Трифонов заяви, че тази промяна ще се случи, когато в парламента има спокойна работа. По думите му, за това се изисква работа от много институции и голяма подготовка, за да се приеме.

„Парламент, който няма необходимото време за това, няма как да го приеме. Не може да стане днес го решаваме, а утре го гласуваме.“

Във връзка с президентските избори и дали от партията ще излъчат кандидат, Трифонов коментира, че за него тези избори са далеч във времето, но поведението на партията ще бъде адекватно, отговорно и морално.

Коментари: 0