Служебният премиер назначи трима заместници от кабинета „Орешарски“

Единствено четвъртият избор на Огнян Герджиков не е бил в управлението в периода 2013 – 2014 г.

Служебният премиер назначи трима заместници от кабинета „Орешарски“
3734 ~ 2 мин. четене
Служебният министър-председател Огнян Герджиков назначи още четирима зам.-министри, трима от които са заемали този пост и при кабинета „Орешарски“. Четвъртият е професор в Катедра „Библиотекознание, научна информация и културна политика“ към Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”.

Министрите и техните заместници се избират от президента – в случая Румен Радев,  подкрепян по време на предизборната кампания от БСП. Служебният министър-председател единствено разписва техните назначения.

От официалната информация, разпространена от пресцентъра на Министерски съвет, се вижда, че за зам.-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията е назначен Георги Тодоров. Той е заемал същия пост в периода юли 2013 – ноември 2014 г. В този период на власт беше кабинетът на Пламен Орешарски и служебният кабинет „Близнашки“.

Мая Тодорова става заместник-министър на младежта и спорта – длъжност, заемана от нея в периода 2013 - 2014 г. Също така е работила като главен експерт в Националния център „Европейски младежки програми и инициативи“. Магистър е по философия от СУ „Св. Климент Охридски”. През годините е работил на различни позиции в транспортното министерство, а към момента е в частния сектор. Магистър е по право от УНСС.

Лазар Лазаров влиза в екипа на служебния министър на труда и социалната политика Гълъб Донев. В три правителства преди това е заемал длъжността зам.-министър на труда и социалната политика. Към момента е директор на Фонд „Условия на труд“ в МТСП. Има опит в областта на заетостта и професионалното обучение. Магистър е по икономика от УНСС.

Боряна Христова е назначена за заместник-министър на културата. Тя е професор в Катедра „Библиотекознание, научна информация и културна политика“ към Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. В периода 1998-2016 г. е била директор на Националната библиотека. Завършила е българска филология и английска филология в Софийския университет.
Подкрепи Economic.bg