Собственикът на TikTok отчита ръст от 111% в приходите си за 2020 г.

Оперативната загуба на ByteDance е била 2.1 млрд. долара

Собственикът на TikTok отчита ръст от 111% в приходите си за 2020 г.

Снимка: Pixabay

396 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Приходите на китайската мултинационална компания за интернет технологии ByteDance, собственик на популярната социална медия за видео-съдържание TikTok, за 2020 г. са се повишили със 111% до 34.3 млрд. долара, съобщава FOX Business. Оперативната загуба на компанията е била 2.1 млрд. долара, след отчитане на печалба година по-рано.

Висшето ръководство на компанията съобщи, че брутната печалба е нараснала с 93% до 19 млрд. долара.

ByteDance е имала 1.9 милиарда активни потребители месечно до края на 2020 г. на всички свои платформи, които включват широко популярното приложение за кратко видео TikTok, китайската версия Douyin и приложението за агрегиране на новини Toutiao, наред с други.

По-рано тази година компанията нае бившия изпълнителен директор на Xiaomi Шоу Зи Чю за нов финансов директор, сигнализирайки, че може да се подготви за първоначално публично предлагане.

Оперативната загуба на ByteDance за 2020 г. е била 2.1 млрд. долара срещу 684 млн. долара оперативна печалба предходната година, показват данните.

Изминалата година беше трудна за ByteDance, след като бе обявена за застрашаваща националната сигурност на САЩ от администрацията на бившия президент Доналд Тръмп и претърпя множество регулации.

В Китай ByteDance пък беше засегнат от по-широки регулаторни мерки срещу технологичния сектор на страната. Douyin, китайската версия на TiKTok, заедно със 104 други приложения, бяха обвинени от Китайската администрация за киберпространство, че незаконно събира лични данни и поискаха да коригират платформите си.

Тази година компанията ще претърпи и няколко ключова промени в управлението. Джанг Имин, съоснователят на ByteDance, ще се оттегли от ролята си на главен изпълнителен директор до края на годината и ще премине в ключова стратегическа роля. Друг съосновател, Лианг Рубо, който в момента е ръководител на отдел „Човешки ресурси“, ще поеме поста изпълнителен директор.

Подкрепи Economic.bg