Sony купува EMI Music Publishing за 2,3 млрд. долара

След сделката Sony ще притежава около 90% от EMI, затвърждавайки позицията си на най-големият издател на музика в света.

Sony купува EMI Music Publishing за 2,3 млрд. долара
456 ~ 1 мин. четене
Sony ще похарчи 2,3 млрд. долара, за да поеме контрола над голям музикален издател, който която притежава правата на песните на изпълнители като Кание Уест и Алиша Кийс.

Sony обяви днес, че ще купи 60% дял от EMI Music Publishing от група инвеститори, ръководена от Mubadala, един от суверенните фондове на Обединените арабски емирства, предаде CNN Money.

Японската компания вече притежава миноритарен дял в EMI, чийто каталог съдържа повече от 2 милиона песни от музикални легенди, включително Франк Синатра и Дейвид Бауи. Фондът включва десетилетни класики като "Over the Rainbow" и по-нови хитове като "Happy" на Фарел Уилямс.

След сделката Sony ще притежава около 90% от EMI, затвърждавайки позицията си на най-големият издател на музика в света. Компанията обясни, че ще плати 2,3 милиарда щатски долара в брой, за да привлече EMI под шапката си.

"Музикалният бизнес се радва на възраждане през последните няколко години, дължащо се главно на покачването на платените абонаментни стрийминг услуги", коментира изпълнителният директор на Sony Кеничиро Йошида в изявление.

Той добави, че Sony се опитва да се сдобие с повече интелектуална собственост в развлекателната индустрия, описвайки сделката за EMI като "важен етап".
Коментари: 0