SpaceX ще превозва туристи до Международната космическа станция

Компанията обяви сделка със стартъпа Axiom Space

SpaceX ще превозва туристи до Международната космическа станция

Снимка: Unsplash

1148 ~ 1 мин. четене
Гости може да посетят астронавтите на Международната космическа станция (МКС) през следващата година, пише CNN. 

SpaceX обяви, че е сключила сделка със стартиращата компания Axiom Space, която планира да отведе туристи, частни изследователи, астронавти от чужди страни и други лица до МКС. Полетът ще побере трима пътници на космическия кораб Crew Dragon на SpaceX, заедно с обучен командир.

Първата мисия на Axiom Space може да стартира още през втората половина на 2021 г., се казва в съвместно съобщение до медиите.

Crew Dragon ще се свърже с космическата станция и ще позволи на пътниците да прекарат поне осем дни там, преди да се върнат на Земята. Това ще бъде само първата от много мисии до МКС, която ще бъде изцяло управлявана и с екипаж на Axiom Space, става ясно от думите на изпълнителния директор на Axiom Майкъл Суфредини, който ръководеше програмата на НАСА на Международната космическа станция от 2005 г. до 2015 г. 

„Осигуряването на транспорт означава значителен напредък към постигането на тази цел“, казва още той.

Axiom отказа да споделя информация относно ценообразуването, но предишните туристически мисии до МКС са стрували на пътниците десетки милиони долари. 

Сделката с Axiom е втората подобна за SpaceX от месец насам. Компанията, управлявана от милиардера Илон Мъск обяви през февруари обяви сътрудничество със Space Adventures, заедно с която ще организират пътуване в орбитата на Земята, отново за космически пътешественици.

Космическият туризъм не е новост. Пътувания до Международната космическа станция бяха организирани осем пъти между 2001 и 2009 г. Тогава ентусиастите пътуваха с руския космически кораб „Союз“.
Коментари: 0