Спадът на цената на петрола означава оцеляване на по-силния

Редуцирането на инвестиционните проекти в световен мащаб е голямото предизвикателство през производителите

Спадът на цената на петрола означава оцеляване на по-силния
Автор: Михаил Михайлов

Цената на петрола претърпя спад с цели 40% за последните шест месеца, което изправя основните производители и участниците в най-големите енергийни проекти пред голямо предизвикателство, пише Financial times в свой анализ. Русия, Иран и Венецуела, които имат съществено количество находища и резерв на черното злато в света ще се конкурират на световните пазари, за да стане ясно кой ще се окаже най-приспособим към новопоявилите се тенденции в предлагането на горива и петролни продукти.

Базираната в Лондон консултантска агенция Energy Aspects, специализирана в прогнозирането на енергийни проекти, изчислява икономическа непригодност на повече от 12% от световното производство на петрол, ако започне изпълнение на заплануваните в днешен ден проекти. При актуалните цени на петрола ще бъде икономически неизгодно за страните производители, ако бъде дадена зелена светлина на тези проекти.

Най-уязвим в настоящата ситуация е петрола от Канадските петролни пясъци, който се търгува за 80 щатски долара на барел и до скоро беше определян като евтин и относително екологичен метод на добив. Също сериозно застрашени са добивите в САЩ, дълбокоподводните бразилски залежи и мексиканските проекти, чиято цена варира от 70 щатски долара за мексиканския петрол до 76 долара за бразилския.


Прогнозите за новата продукция не изглеждат оптимистични, особено за страните, които не са членки на ОПЕК. В следващите няколко години планираното производство в тези страни ще бъде съпроводено от високи разходи, показва оценката.

За проектите, които са в ход на изпълнение или са одобрени за финансиране картината е по-различна. За тях цената на петрола не е от фундаментално значение и трудно ще доведе до прекратяване. Сериозни затруднения обаче има от гледна точка на планирането и развитието на нови проекти, които масово ще бъдат преустроени, отложени и дори отменени. За малка част от тях все пак има надежда да бъдат осъществени, но те се в пълна зависимост от решенията на инвеститорите, финансовите параметри, заложени в прединвестиционните проучвания и очакванията за възвращаемост на вложените от тях средства.

Всички тези фактори обуславят промени от глобален мащаб в търсенето и предлагането на петролни продукти, които засягат големите страни производителки. Тяхното намерение е да възстановят цените през втората половина на 2015г. и да ги стабилизират на по-високи нива от настоящите. При подобно развитие на дневен ред излиза въпроса дали ще бъдат създадени нови пазарни ниши и дали ще се стигне до свръхпредлагане на енергийни продукти от  щатското шистово производство, което продължава да расте с големи темпове.

Според Пол Хорснел, който е водещ аналитик в Standard Chartered и Bloomberg, натиск върху инвестиционните проекти сега и през следващите няколко години е предпоставка за много по-нестабилни цени на петрола в бъдеще. Тезата му е в подкрепа на дългосрочните инвестиции в петролната индустрия, които трябва да осигурят подобрение на търсенето и стабилизиране на цената. Това подобрение ще зависи от структурния спад на пазара в западните държави, което предразполага търсенето на по-чисти и икономични горива и съвпада с положителния ефект на ниските цени за потребителите. В тези условия правителствата трябва да вземат мерки за оправдаване на субсидиите, които освен страните производителки засягат и растящите азиатски пазари, в лицето на Китай и Индия.

Коментари: 0