Специални табели по линия 3 на метрото показват кога идват мотрисите

Те са разположени в горната част на съответната станция и показват минутите до следващия влак във всяка от двете посоки

Специални табели по линия 3 на метрото показват кога идват мотрисите

Снимка: Красимир Свраков

Нови модерни табели за информация на пътниците в метрото посрещат всички, ползващи третата линия. Те са разположени в горната част на съответната станция и показват минутите до следващия влак във всяка от двете посоки.

Въпреки че информацията дублира тази на таблата на пероните, идващият влак не само се чува от горния етаж, но пътниците вече са наясно след колко минути това ще стане, за да преценят дали да се забързат или не. На третата линия на софийското метро вече има инсталирани такива устройства, пише Kmeta.bg.

Предложението прави още през 2018 г. Велин Пеев. То е отправено до Столичната общинска администрация. Отговор тогава идва от проф. д-р инж. Стоян Братоев, изпълнителен директор на "Метрополитен" ЕАД, който отхвърля идеята. "Влаковете са с малък интервал, а наличието на подобни табели ще създаде допълнително напрежение и бързане, което е предпоставка за нещастни случаи. Никъде в света няма подобна практика и няма инсталирани такива устройства", обяснява преди 3 години Братоев.

Към днешна дата таблите с разписанията пред метростанциите по третата линия на метрото вече са факт.

Коментари: 0