Спират за година детските помощи при 5 неизвинени отсъствия за месец

Еднократната финансова помощ за първолаците вече ще се изплаща на две равни части

Спират за година детските помощи при 5 неизвинени отсъствия за месец

Снимка: Pixabay

940 ~ 1 мин. четене
Получаването на социални детски помощи ще бъде прекратено за една година при 5 неизвинени отсъствия на ученик по неуважителни причини или 3 дни отсъствия на детето в месеца. Това реши парламентът с приетите на второ четене промени в закона за социалното подпомагане. Предложението бе внесено от ГЕРБ.

До момента законът предвиждаше при 5 неизвинени отсъствия лишаване от детски надбавки само за съответния месец. Спрените помощи ще отиват в детската градина или училището, а институцията ще решава дали с тях ще бъдат закупени ученически пособия или други необходими неща.

Промените засягат и еднократната финансова помощ за първолаците. Тя вече ще се изплаща на две равни части - в началото на първия и на втория учебен срок. Досега помощта се изплащаше в началото на първия учебен срок.

Втората група предложения засяга трайнобезработните лица, които получават месечни помощи. Идеята на "Обединени патриоти" е служител на Агенцията за социално подпомагане да поставя годишни задачи и оценки за повишаване на грамотността и трудовата квалификация на всичкитрайно безработни лица. Ако безработният получи две последователни отрицателни оценки, помощта ще бъде намалена с 50% за една година. 
Коментари: 0