Сръбският премиер атакува Цветан Василев заради дългове

Сръбската фабрика за стъкло в Парачин, собственост на банкера, дължи на 20 млн. евро за неплатени сметки за електричество и газ

Сръбският премиер атакува Цветан Василев заради дългове

Сръбският премиер Александър Вучич се обърна с остър тон към българския инвеститор в лицето на Цветан Василев заради неизплатените сметки за ток и газ на стъкларския завод в град Парачин, който е собственост на Василев, съобщи сръбският сайт "Блиц".

Премиерът заяви, че няма да позволи държавата и гражданите да плащат сметките, докато магнатът трупа печалби и ги прави на глупаци. 

Служителите в предприятието протестират от четвъртък заради очакваното спиране на тока в компанията, което според тях ще доведе до неизмерима екологична катастрофа. Те заплашват, че ще блокират магистралата Ниш – Белград

„Досега Василев считаше, че независимо от факта, че се намира на списъка на Интерпол за издирване по искане на България, може да контролира всички изненади, с които се сблъсква.

Фактът, че стана прицел на критики в очите на най-силният човек в Сърбия – Александър Вучич, обаче за българският банкер трябва да е сериозен сигнал, че независимо от бъдещата развръзка, Сърбия вече не може да бъде неговия оазис” пише медията.

Според анонимни източници на службите за сигурност в Белград. Цветан Василев не се интересува от фабриката за стъкло в Парачин. Затова не е изключена и възможността той да върне предприятието в сръбски ръце в замяна на толерантно отношение и сигурна защита на сръбска територия.

На Василев е даден срок до края на месеца, за да погаси задълженията, които са в размер на 20 млн. евро. Българинът е в Сърбия повече от година, където очаква местните власти да решат дали да го екстрадират в България. Той е обвинен от прокуратурата за длъжностно престъпление заради фалита на Корпоративна търговска банка, чийто мажоритарен собственик е. 

Изданието коментира, че ако парите не се намерят, Сърбия ще промени отношението си към Василев, определян доскоро от сръбския президент като „добър инвеститор”.

Коментари: 0