Обезценяването на акциите на Facebook разочарова инвеститорите

Популярната компания изтри 123 млрд. от пазарната си капитализация

Обезценяването на акциите на Facebook разочарова инвеститорите
384 ~ 3 мин. четене
През изминалия ден основните американски индекси завършиха търговската сесия в различни посоки, след като инвеститорите реагираха на разочароващия финансов отчет за тримесечието на Facebook. Популярната компания изтри 123 млрд. от пазарната си капитализация, с което постави абсолютен исторически рекорд на Wall Street. 

Въпреки че печалбата на акция надхвърли заложените очаквания, броят на дневно активните потребители и очакваните приходи силно разочароваха инвеститорите и акцията на Facebook потъна с 20%. В резултат технологичният NASDAQ завърши деня с понижение от 1.01%. Междувременно в по-голям мащаб компаниите на Wall Street реализираха добро представяне, подкрепени от смекчените търговски преговори между ЕС и САЩ, в резултат на което Dow Jones успя да напредне с 0.45%, а S&P 500 финишира с минимален спад от 8 пункта. 

На европейските фондови борси думите на президента Тръмп, че ЕС и САЩ са започнали нова фаза в своите отношения бяха приети с голям ентусиазъм и основните индекси записаха значителни повишения. Със скок от над 220 пункта печелившите поведе немският DAX, следван от САС с ръст от 1% и Stoxx600 – с 0.88%. Секторът на автомобилостроенето, който е най-чувствителен към заплахите от допълнителни мита, реализира увеличение от 2.63%. Междувременно Европейската централна банка очаквано обяви решението си да запази нивото на основния лихвен процент непроменено от текущите 0.00%. Новината оказа натиск върху единната валута и в края на деня еврото отчете обезценяване от 0.73% спрямо щатския долар.  

БВП - САЩ

В петък в 15:30 часа ще бъдат публикувани данни за брутния вътрешен продукт на САЩ за второто тримесечие на годината. Според очакванията щатската икономика ще отбележи 4.2% ръст за периода, което е близо два пъти над ръста за първото тримесечие на годината. 

Финансови отчети - Q2 2018

Последният ден от седмицата ще предложи нова доза финансови отчети за второто тримесечие на годината. В часовете преди старта на щатската търговска сесия Chevron Corporation ще изнесе своите резултати. Втората най-голяма енергийна компания в света се очаква да отчете печалба на акция от $2.06, спрямо $0.91 за същия период през 2017 година.  

След публикуването на разочароващи финансови отчети, акцията на Facebook се срина с близо 20%. През изминалата сесия е видимо как цената прави опит да навакса част от загубите, но съпротивата на 200-дневната пълзяща средна ограничава ръста. Въпреки това, ниво от $175, което съвпада с 61.80% от корекцията на Фибоначи, оказва подкрепа на акцията, давайки надежди на купувачите. От техническа перспектива е желателно да се изчака изходът от теста на това ключово ниво преди вход в позиция. 

От началото на годината австралийският долар търпи силно обезценяване спрямо щатския си конкурент. На дневна графика се формира низходяща тренд линия, която бива тествана 4 пъти без да бъде пробита. Валутната двойка показва забавяне на понижението си около цена 0.7300, която също бива тествана неколкократно. След последното отблъскване от 50-дневната ЕМА, AUD/UAS се устремява към нов опит за пробив, като неуспешен такъв може да се използва за вход в краткосрочна дълга позиция.  

След като успя да пробие подкрепата от $900, платината е устремена към тест на 2.5-годишното дъно на цена от $800. През последните седмици ценният метал на два пъти тества тази граница, но понижението бързо бива коригирано. Индикаторът на относителната сила забавя низходящото си движение около зоната на препродаден пазар, което ни кара да смятаме, че подкрепата ще издържи и нов тест.

От месец април насам технологичният щатски индекс се движи във възходящ трендови канал, като в края на юни виждаме много добре изразена подкрепа от долната граница на канала и 50-дневната ЕМА около психологическите 7 000 пункта. След силния ръст от сесията в сряда обаче виждаме, че NASDAQ изпитва колебания и не успява да премине съпротивата от 7 500. При формиране на обръщаща свещ, вход в къса позиция ще бъде оправдан с цел нов тест на подвижната средна. 
Подкрепи Economic.bg