Стартъпите, в които инвестират Безос, Гейтс и Зукърбърг

Всички те разработват иновативни решения, свързани със зелената енергия

Стартъпите, в които инвестират Безос, Гейтс и Зукърбърг
1488 ~ 2 мин. четене
Бил Гейтс, Джеф Безос, Марк Зукърбърг, Майкъл Блумбърг и множество супербогати хора инвестират в девет енергийни инициативи, които биха могли да разрешат някои от най-големите проблеми при прехода на света към по-зелено бъдеще.

Милиардерите инвестират чрез фонда Breakthrough Energy Ventures, известен като BEV, с 1 милиард долара капитал, който обяви миналата година, че съхранението на енергия ще бъде един от основните му акценти. 
Съхранението на енергия е едно от главните пречки пред широкото навлизане на възобновяема енергия.

Част от мисията на BEV е да осигури "търпелив капитал". Това означава, че BEV е готов да се откаже от възвращаемостта на инвестициите в продължение на 20 години, за да даде на учените и инженерите в стартиращите фирми разумно време за разработване на техните технологии. Като милиардери, те имат време да чакат възвращаемост.

BEV обяви първите си две инвестиции през юни. Двете стартиращи компании - Form Energy и Quidnet Energy - разработват именно технологии за съхранение на енергия.

Сега BEV обяви още седем нови компании, в които инвестира. Стартиращите фирми работят върху всичко - от алтернативни системи за геотермална енергия до технологии, които могат да извличат чиста питейна вода директно от въздуха.

Ето списъкът на всичките 9 стартъпа, които получават финансиране от фонда на милиардерите:

QuantumScape: Стартъпът иска да направи солидна батерия, която е от ключово значение за намаляване на разходите за електрически автомобили.

Commonwealth Fusion Systems: Работи по реактор за термоядрен синтез, който използва високотемпературни свръхпроводници.

Pivot Bio: Стартъп за биотехнологии, които да са заместителите на азотните торове, и така да се ограничи замърсяването на околната среда.

CarbonCure: Разработва технология за инжектиране на рециклиран въглероден диоксид в бетон, за да се произвеждат по-силни бетони и да се намали въглеродният отпечатък в производството на цимент.

Fervo Energy: Разработка на по-евтини, по-ефективни методи за производство на геотермална енергия, използвайки технология за хоризонтални сондажи и добив на природен газ.

DMC Biotechnologies: Разработка на биотехнология, работеща с микроби, за по-евтино производство на биогорива.

Zero Mass Water: Стартъп за продажба на слънчеви панели и батерии, които могат да събират чиста питейна вода директно от въздуха.

Quidnet Energy: Quidnet разработва технология за съхранение на енергия във вода, изпомпвана в повторно разположени или неизползвани кладенци за нефт и газ.

Form Energy: Разработва свръхефективна батерия, която може да съхранява големи количества енергия за дълги периоди от време.

За момента фондът на милиардерите не обявява сумите, които е инвестирал във всеки от тези проекти. Но, според първоначално обявените параметри за финансиране от фонда, всяка компания получава между 200 000 долара и 20 млн. долара от общо инвестирани до момента 100 млн. долара.

За да получат финансиране, стартъпите трябва да докажат жизнеспособна технология, която има капацитета да намали вредните емисии .
Подкрепи Economic.bg