Стартира лотарията с касови бележки на НАП

Играта ще продължи една година

Стартира лотарията с касови бележки на НАП

Стартира лотарията с касови бележки, организирана от Националната агенция за приходите (НАП). Началото на данъчната лотария съвпадна с професионалния празник на администрацията – Деня на Св. Матей, съобщават от Агенцията.

Играта ще продължи една година, а голямата награда е лек автомобил. От НАП призовават своите клиенти да вземат късмета си от касата и обясняват, че в продължение на една година ще подарят 52 смарт телефона - всяка седмица, 12 смарт телевизора - всеки месец и веднъж годишно - лек автомобил. Първият късметлия от данъчната лотария ще бъде изтеглен на 20. 12. 2015 г. 

В Лотарията с касови бележки на НАП се участва с всяка касова бележка за покупка на стока или услуга, направена след 16 ноември 2015 г. Механизмът на лотарията предвижда еднократно създаване на профил в сайта kasovbon.bg, като касови бележки, без ограничения, се въвеждат на вече регистриран потребител. За да се регистрира касов бон, трябва да се попълнят три елемента: дата, час и стойност на покупката. Колкото повече фискални бона има в профила на участника, толкова по-голям е шансът за награда.

От НАП обръщат внимание, че е много важно хората да пазят касовите си бележки до края на играта, защото ще получават наградите си срещу тях. Всички търговци, издали печелившите касови бележки, ще бъдат щателно проверени, обещават също от НАП.

Лотария с касови бележки е инициатива на НАП, която има за цел да насърчи гражданите да изискват касови бележки при покупките си. По този начин те едновременно ще гарантират правата си при евентуална рекламация на стока, която не отговаря на очакванията им и в същото време, ще стимулират търговците да платят дължимите си данъци и осигурителни вноски. 

Припомняме, че идеята на Министерството на финансите е да се стимулира доброволното изпълнение чрез засилване на гражданския контрол, т.е. хората да изискват касовия си бон след всяка направена покупка, което ще изкара оборотите на търговците на светло.

Такава идея бе лансирана преди години, но така и не бе въведена.

Ограничаване на разплащанията в брой, извършването на нерегистрирани дейности или на недеклариран труд срещу възнаграждение, укриване на продажби или отчитане на продажби на занижени цени, водене на двойно счетоводство - това са основните симптоми на сивата икономика, контролът над които трябва да свие този сектор у нас и да увеличи събираемостта на приходите до 2017 г.

Коментари: 0