Стажантите са основен инструмент да си подсигуриш бъдещето на компанията

Програмите са уместен начин да привлечеш талантливите и умните на своя страна

Светлозар Петров , управител на компанията за комплексни HR услуги JobTiger:

Стажантите са основен инструмент да си подсигуриш бъдещето на компанията
Автор: Венцислав Генков

Светлозар Петров е управител на компанията за комплексни HR услуги JobTiger и един от създателите на www.jobtiger.bg – първият професионален сайт за търсене и предлагане на работа в България. Economic.bg разговаря с него за младите кадри на пазара на труда в България по време на изложението „Национални дни на кариерата“, което се провежда в седем града на страната.

Как се променя отношението на работодателите у нас към наемането на стажанти?

През 2002 г., когато стартирахме „Национални дни на кариерата“, много малко компании имаха стажанти. Това не беше разпространена практика сред българските компании, а само при мултинационалните такива. С годините фирмите осъзнаха, че това е един уместен начин да се представиш сред младите хора, да привлечеш талантливите и умните на своя страна, така че стажантските програми сега са една нормална практика от работата на компаниите при привличането на хора. Особено сега, когато липсват квалифицирани кадри, това е един основен инструмент да си подсигуриш бъдещето на компанията.

Какви компании има тази година на „Дните на кариерата“ за разлика от минали издания на изложението?

Няма разлика. Особеното на това изложение е, че има представители от всички сектори и браншове и това му е смисъла. Сред задачите на ежегодния кариерен форум е да помогне на младите хора да изградят успешна кариера, на компаниите – да се представят по най-добрия възможен начин и не на последно място, да намали младежката безработица.

Имате ли статистика какъв брои от хората, посетили изложението са си намерили работа или стаж?

Приблизително един от всеки шест от посетилите нашето изложение започват работа или стаж. Това е средностатистически данни през годините, разбира се, тази статистика не е идеално точна. Ние получаваме информация на броя на откритите места във фирмите и колко хора биват наемани. Миналата година 19 хил. души са посетили „Дните на кариерата“ в цялата страна, а около 9 хил. в София.

Какви кадри търси бизнеса?

Основно хора, които си търсят работа по специалността, искат да се развиват в това, което са учили. Ние не търсим само ИТ специалисти или икономисти, компаниите предлагат всичките си налични позиции, защото поне в София има достатъчно университети, има хора от всички специалности.

Младите хора имат три основни ползи, които могат да получат тук - да си намерят работа или стаж, което и според статистиката е една от най-лесните, другата е сверяване на часовника какво предлагат компаниите и дали е достатъчно това, което са научили до момента. Последната е информация за пaзара на труда. Важно е посетителите ни да научат, че в България се произвежда наистина много и да срещнат хората, които го правят. На много от щандовете днес, от страна на фирмите, стоят хора, намерили първата си работа или стаж на същия форум преди години.

Какви са най-големите предизвикателствата пред бизнеса днес?

Основната е липсата на квалифицирани кадри и тук говорим не само за хора с висше образование. Има търсене за позиции в производството, за които са необходими хора със средно образование. Това е посъвместен проблем, а и малко останаха регионите, в които има голяма безработица.

Има ли тенденция сред младите хора, които учат дадена специалност, по време на стажа си да осъзнаят, че имат нужда от друга квалификация?

Стажът е мястото, където студентът за първи път вижда каква ще бъде неговата работа на практика със специалността, която има. Често се случва подобна ситуация в Америка, където грубо 40% от студентите си сменят специалността след изкаран стаж. Реалната среда дава представа какво би паснало на дадения човек. Кариерното ориентиране в средните училища е много важно, за да се преодолее този момент. Смисълът на стажа е, че след него оставаш на работа, ако компанията те хареса и имаш желание. По време на стажа виждаш за какво учиш определени дисциплини в университета.

Какво да предприемат имащите нужда от преквалификация?

За преквалификация има две причини. Едната е, че работата, която имате не ви удовлетворява т.е. искаш да вършиш нещо друго и тогава сменяш квалификацията си. Да, често в новата професия започваш пак отначало, но правиш нещо, което харесваш. Другата е, когато дадена професия изчезва от пазара на труда. Тези хора трябва да се подготвят много добре с информация за пазара, да знаят какво искат и да се стремят към най-доброто. 

Коментари: 0