Стивън Хокинг: Великобритания трябва да остане в ЕС

Физикът се присъедини към 150 свои колеги, обявили се срещу Brexit

Стивън Хокинг: Великобритания трябва да остане в ЕС
220 ~ 1 мин. четене

Световноизвестният физик Стивън Хокинг се присъедини към над 150 водещи учени, които призовават Великобритания да остане в Европейския съюз. Според тях напускането ще бъде „катастрофално за британските наука и университети”, съобщи Reuters.

Хокинг и други членове на Кралското дружество, сред които трима нобелови лауреати, са изразили позицията си в отворено писмо до в. Times. Според тях, ако Великобритания изгуби връзките си с ЕС, изследователската дейност в страната ще пострада по няколко начина.

„На първо място, увеличеното финансиране повиши значително нивото на европейската наука и в частност тази на Великобритания, защото имахме конкурентно предимство”, пишат изследователите.

„Освен това някои от най-добрите ни умове днес са дошли от континентална Европа, включително най-младите учени, които печелят европейски стипендии и избират да се установят във Великобритания. Възможността да привличаме и обезпечаваме финансово най-талантливите европейци подсигурява бъдещето на британската наука и насърчава най-добрите учени да дойдат тук”, добавят те.

Според авторите на писмото Швейцария, която не е член на ЕС, сега изпитва трудности да привлича млади изследователи, след като гласува да ограничи свободното движение на чуждестранни работници.

В същото време проучване на Университета в Единбург и германски мозъчен тръст показва, че гражданите на 6 страни членки на ЕС, преобладаващо са „за” оставането на Великобритания в съюза. Анкетираните дори смятат, че ако британците изберат да напуснат блока, те трябва да бъдат наказани. Изследването е проведено сред 8000 души във Франция, Германия, Полша, Испания, Ирландия и Швеция.


Подкрепи Economic.bg