Столична община планира да купи 20 хибридни автобуса

Хибриден автобус бе пуснат днес за 10 дни, като тест дали да бъде направена последващата инвестиция

Столична община планира да купи 20 хибридни автобуса

Снимка: Столична община

1956 ~ 1 мин. четене

Столична община подготвя процедура за закупуване на 20 хибридни автобуса, които да бъдат включени в системата на градския транспорт. Целта на общината е да подобри качеството на въздуха, като пуска в движение повече нови нисковъглеродни машини, които също така да привличат повече пътуващи с градския транспорт хора.

Новината бе съобщена от столичния кмет Йорданка Фандъкова при представянето на хибриден автобус SOLARIS nH12. Той ще бъде пуснат по линията, която замества трамваите по улица „Граф Игнатиев“. 
 
Хибридът ще се движи 10 дни тестово, като по този начин експерти и шофьори в градския транспорт ще преценят дали е удачно да се инвестира в такъв тип автобуси.
 
"Автобусът ще се движи в идеалния център на града и това е една добра възможност да преценим неговата ефективност и, разбира се, след това и технологията. Експертите да си кажат думата“, коментира Йорданка Фандъкова, цитира БНТ.
 
До края на годината столичният автопарк ще се увеличи с още 20 електробуса, припомни Фандъкова и припомни, че преди провеждане на процедурата транспортните фирми на общината са тествали 6 различни електробуси, за да видят как ще се държат превозните средства по линиите на градския транспорт.
 
Предстои обявяване на поръчка и за закупуването на още 15 електробуса. Към момента около 60% от автобусите в София са подменени с нови. След закупуването на новите превозни средства средната възраст на обществените автобуси ще падне на 6-7 години, което е добър европейски стандарт, каза още Фандъкова.

Подкрепи Economic.bg