Столична община прие новата програма за борба с мръсния въздух

В документа от 200 страници са заложени различни мерки за намаляването на нивата на фините прахови частици

Столична община прие новата програма за борба с мръсния въздух
1320 ~ 2 мин. четене

Столичните общински съветници одобриха днес Програмата за управление на качеството на атмосферния въздух в София за периода 2015 - 2020 г. Това е вторият подобен документи, с който Столична община опитва да пребори задълбочаващия се проблем с фините прахови частици в столицата. Първата стратегия обхващаше периода 2011 - 2014 г.

Новата програма, която се приема с двугодишно закъснение, бе подкрепена от 52-ма общински съветници, а 3-ма гласуваха с „въздържал се“. 

В документа е записано, че изпълнението на стратегията ще се отчита на всеки 3 месеца от столичния зам.-кмет по екология Йоана Христова. В програмата от 200 страници са заложени различни мерки за намаляването на нивата на фините прахови частици и за ограничаването на движението на автомобили, които отделят високи нива на вредни емисии. Новите планове не се различават особено от тези, които бяха предприети от общината през предишния период 2011-2014 г.

Отново ще се акцентира върху подобряването на инфраструктурата в София, модернизацията на градския транспорт, контролът и управлението на трафика и паркирането, изграждането на велоалеи и др.

Новото в програмата е, че се предвижда въвеждането на безплатен градски транспорт в дните с установени трайно високи нива на фините прахови частици. С цел стимулиране на използването на екологично чисти превозни средства електромобилите и хибридните автомобили ще паркират безплатно. В някои райони на столицата ще се въвежда зона, в която автомобилите ще се движат с 30 км/ч. Стратегията предвижда още изготвяне на регистър на всички потенциални източници на емисии на фини прахови частици, които според анализа единствено застрашават качеството на въздуха.

Според оповестените данни от Столична община от 2014 г. 64% от населението на столицата е подложено на наднормено замърсяване с прахови частици. Все пак, от анализа и оценката на изпълнението на предишната програма се вижда, че има определено подобрение при измерените стойности. Докато през 2011 г. средната измерена стойност от шестте пункта за мониторинг в София е била 52.22 μg/m3, три години по-късно стойността е паднала до 32.59 μg/m3.

До актуализирането на Програмата за управление на качеството на въздуха се стигна след като тази зима бяха установени завишени нива на фини прахови частици в София. България беше осъдена от ЕС заради мръсния въздух в страната. 

Подкрепи Economic.bg