Столична община ще ограничава движението според номера на колата

При силни замърсявания ще се забранява движението на четни или нечетни номера на автомобилите

Столична община ще ограничава движението според номера на колата
Столична община предвижда да ограничава движението на автомобилите в центъра на София, ако замърсяването на въздуха премине определено ниво. Първоначално ще се въвежда частично ограничение – един ден четни, друг ден нечетни номера, а в последствие ще се стига и до пълна забрана за паркиране в Синя зона.

Това са част от мерките, които зам.-кметът по екологията Йоана Христова представи днес по време на заседание на ресорната комисия към Общинския съвет. С тях местната власт ще се бори да намали нивата на атмосферното замърсяване. Окончателно планът ще бъде гласуван на заседанието на Столичния общински съвет на 25 януари, предава „Дневник“.

Сред другите мерки остава двойното увеличение на цената за паркиране на 4 лева на час и зелен билет от един лев за целия градски транспорт.

Промяната предвижда новите и по-строги мерки спрямо автомобилите да бъдат прилагани, ако в два последователни дни, две от станциите в София са отчели нива на фини прахови частици четири пъти над нормата. Така отпада изискването мерките да се прилагат при прогноза за високи нива на вредни емисии от системата за ранно известяване.
Коментари: 0