Столичният автотранспорт пусна поръчката за 22 газови автобуса

Мярката идва след месеци на завишено ниво на фини прахови частици във въздуха на столицата

Столичният автотранспорт пусна поръчката за 22 газови автобуса

Снимка: Economic.bg

1440 ~ 1 мин. четене
Столичният автотранспорт обяви процедура за закупуване на 22 нови автобуса на природен газ, съобщиха от пресцентъра на Столична община. Превозните средства трябва да бъдат 12-метрови, нископодови и с осигурена климатизация, пише още в съобщението.

От Столична община заявиха, че оферти за процедурата ще се приемат до 12 март, а финансирането е осигурено от ЕИБ и е на стойност 8.6 милиона лева. В момента има избран изпълнител и за производство и доставка на 60 газови автобуса с осигурена климатизация. Двигателите на всички автобуси, които се закупуват от "Столичен автотранспорт" отговарят на най-високия екологичен стандарт в света – Евро 6, информират от Столична община

Целта на закупуването на новите автобуси на природен газ е за подобряване на качеството на въздуха, което е една от наболелите теми в столицата през последните години. Автобусният парк се обновява в  изпълнение на „Програма за развитие на автобусния транспорт на територията на Столичната община 2016 – 2018 година“.

През 2016 г. Столична община закупи 110 автобуса с дизелов двигател, които не са щадящи за околната среда и допринасят за влошаването на качеството на въздуха. Миналата година софийският автобусен парк се допълни от още 30 автобуса на дизел, но кметът на София Йорданка Фандъкова обеща да се приключи със закупуването на дизелови автобуси и да се ориентира към такива на газ. Обещание имаше и за процедура за закупуване на 20 електробуса.
Подкрепи Economic.bg