Страхът от свръхпредлагане понижи цената на петрола

Проучване на Reuters сочи, че все пак покачване на цената на петрола тази година вероятно ще има

Страхът от свръхпредлагане понижи цената на петрола

Снимка: Pixabay

Цената на петрола се понижи в понеделник заради опасения от свръхпредлагане. Това се случва на фона на вече постигнатата уговорката на OPEC+ за намалено производство и през август. В същото време обаче новите случаи на Covid-19 в световен мащаб не спират да нарастват, което носи „страх“ от по-бавно възстановяване на търсенето на гориво и съответно увеличение на суровината, която е  в складовете.

Фючърсите на сорта Brent се понижиха с 26 цента, или 0.6%, до 43.26 долара за барел, а междинните фючърси на американския WTI намаляха с 29 цента, или 0.7%, при 39.98 долара за барел.

„Инвеститорите се притесняват от свръхпредлагане, тъй като OPEC+ ще поддържа ниските нива на производство и през август, каквато беше договорката, което ще доведе до стабилизиране на цените на петрола. Но вероятно ще накара американските производители да увеличат производствата си, което ще генерира свръхпроизводство. Освен това и непрекъснатото увеличаване на случаите на новозаразени с коронавируса влияят на пазарите“, каза Хироюки Кикукава от Nissan Securities, предава Reuters.

Въпреки това цените на петрола са предразположени към леко покачване през тази година заради постепенното облекчаване на ограниченията заради коронавируса, което пък води до нормализиране на търсенето. Все пак не се изключва и втора вълна от заразата, която ще повлияе негативно на възстановяването, показва проучване на изданието.

Коментари: 0