Супермаркетите в Кипър ще допускат само ваксинирани

Новите по-строги ограничителни мерки влизат в сила от днес

Супермаркетите в Кипър ще допускат само ваксинирани

Снимка: Pixabay

2195 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Дори и за пазаруване в супермаркет в Кипър вече се изисква клиентите да са ваксинирани или да имат отрицателен тест, направен през последните 72 часа. От 05:00 ч. тази сутрин влизат в сила нови по-строги ограничителни мерки, с които да се спре разпространението на коронавируса, пише БНР.

До 31 юли коронавирусният „Безопасен пропуск“ (SafePass) е задължителен за всички места на открито и закрито, където съгласно здравните протоколи могат да се съберат повече от 20 души. Сертификатът удостоверява ваксиниране, преболедуване или 72-часов тест. Към момента той се изисква в търговските обекти, включително супермаркети, но без самостоятелни малки магазини. За ресторанти, нощни клубове и други места за развлечения, като гостите в тях трябва да са само седящи, най-много до 10 души на маса и танците не са разрешени. Гражданите трябва да имат документа и при ползване на обществения транспорт, при получаване на различни услуги в държавния и частния сектор, в банки, клиентски центрове, както и да отидат на работа.

Правителството взе решения за затягане на режима в петък, след поредица от рекорди с над 1000 нови COVID-случая на денонощие. В понеделник броят им също надвиши 1000 при направени почти 70 000 теста.

Подкрепи Economic.bg