Световната титла води до ръст на потреблението и БВП във Франция

Световното първенство подсили леко и руската икономика

Световната титла води до ръст на потреблението и БВП във Франция

Снимка: БТА

704 ~ 1 мин. четене

Победата на Франция на Световното първенство по футбол ще осигури допълнителен ръст от 0,2 пункта на потреблението в страната през 2018 година. Това прогнозира световният лидер в застраховането на търговски кредити – Euler Hermes. Според изчисленията на експертите увеличението на потреблението ще се промени от прогнозните 1.1% до 1.3%. Това от своя страна ще доведе и до ръст на БВП на Франция от прогнозния 1.8% до 1.9% през 2018 г.

Световното първенство по футбол ще има положителен ефект и върху икономиката на домакините – Русия. Според прогнозите на анализаторите на Euler Hermes заради допълнителни инвестиции в инфраструктура и приходи от туризъм страната добавя 0,1 пункта към ръста на БВП през 2018 година, като така той ще достигне до 1,9%. Вложенията в нова инфраструктура, които се изчисляват на 760 млрд. рубли, пък са били фактор за лек растеж на икономиката през 2017 година, като са добавили около 0,2 пункта.

Сходен беше и ефектът върху икономиката на предишните докамини от Бразилия. Въпреки по-сериозните очаквания мега спортните събития - Световното първенство по футбол и Олимпиадата, добавиха едва 0,2 пункта към ръста на БВП през 2014 и средно около 0,1 пункта през следващите две години. Те имаха по-сериозен ефект върху инфлацията в страната.

Подкрепи Economic.bg