Таормина посрещна лидерите на Г-7 със слънце и безлюдни плажове

Италианският град е готов достойно да посрещне лидерите на седемте най-развити страни в света

Таормина посрещна лидерите на Г-7 със слънце и безлюдни плажове

Снимка: Twitter

1324 ~ 2 мин. четене
Автор: Александра Сотирова

Град Таормина, разположен на брега на италианския остров Сицилия, замръзна в очакване на срещата на върха на Групата на седемте, която вече започна.

Военни и полицейски кордони, множество огради, металдетектори, хеликоптери във въздуха и снайперисти по покривите. Картината напомня на почти обсадно положение на града, който е готов да предложи достойно и сигурно приемане на лидерите на седемте най-развити страни в света - Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция и Япония.

Особено силно впечатление правят напълно празните плажове. Това би изглеждало нормално през декември и януари, когато водата е студена и няма хора по бреговете на морето. Но в горещия майски ден пустинната брегова линия, огряна от яркото слънце изглежда странно, пишат чуждестранни медии. Обратно в реалността връщат военните, които внимателно оглеждат хоризонта. На всеки 10 минути по море преминават полицаи на водни скутери и военни кораби и лодки, толкова многобройни, че е невъзможно да се преборят.

Идеята за провеждането на срещата на върха на седемтте в Таормина принадлежи на бившия италиански министър-председател Матео Ренци, който подаде оставка през декември миналата година - само пет месеца, преди срещата. Тогава той обясни, че този избор е продиктуван от целта да се промени привичното и широко разпространено убеждение, че южният остров е западнал регион в Италия, където мафията процъфтява ( "Коза Ностра"). Сега в продължение на два дни Г-7 ще обсъжда световните проблеми в Таормина.

Като се има предвид, че на срещата са поканени лидерите на пет африкански държави - Тунис, Нигер, Нигерия, Етиопия и Кения, както и високопоставени представители на ЕС, ръководители на ООН, МВФ и други международни организации, броят на посетителите ще е около три пъти по-голям от населението на града, който е дом на малко над 10 хил. души. човека. Подготовката за срещата на върха, според добрата италианската традиция е продължила до последната минута.

Подкрепи Economic.bg